Hagekalender: Februar

Dagene går og vi teller ned til våren! Selv om gradene fortsatt er godt over på minus, begynner dagene å bli ørlite lysere. Og det er lov å tyvstarte vårfølelsen litt! Tiden er inne for så smått å forberede seg på forkultivering, og for noen utvalgte vekster er det tid for å få frøene i jorda.

Hagen generelt:

Få tak i såjord. Skal du så blomster og andre vekster fra frø trenger du gjerne såjord. Om du har en sekk plantejord stående i boden, vil det sannsynligvis også fungere helt fint — men det er gode grunner til å bruke nettopp såjord.

Såjorden er gjerne lett og luftig, den er ikke klumpete og hard. Gjerne er den også iblandet litt sand, slik at den også er godt drenerende. Såjorden er dessuten næringsfattig. Frøene trenger ikke næring før de begynner å vokse seg litt større, og noen frø er så sarte at de kan bli ødelagt av kraftig gjødslet jord.

Bruker du likevel jorda du har liggende? Sørg for å løse den litt opp, dersom den er klumpete. Og tilsett gjerne litt sand eller perlitt, slik at det ikke blir så vått at frøene kan råtne.

LES OGSÅ: Min guide til forkultivering

Kjøkkenhagen:

Så trege vekster! Noen vekster krever god tid før vi kan høste, paprika og chili er blant disse – og mange sår disse allerede i januar. Den norske sesongen er rett og slett ikke lang nok. Et annet eksempel på hva som bør sås tidlig er purre. Se på frøpakkene, og ikke minst på hvor mange uker det tar før de er høsteklare – og regn deg frem.

Sjekk ut mine SÅGUIDER FOR JANUAR og FEBRUAR, for å se hvilke frø som bør tidlig i jorda. (Selv om jeg har anbefalt å så noe i januar, er det ikke umulig om du får frøene i jorda nå.)

PS: Husk vekstlys!

De første frøene spirer.
SPIRETID: Søte små spirer som skal få god tid til å vokse seg store.

Blomster:

Se til overvintrende planter. Overvintrer pelargonia eller andre flerårige vekster, må du huske å vanne dem omtrent annenhver uke — om de ikke er satt helt mørkt i dvale.

Ideer:

Driv frem kvister inne. Tyvstart våren inne. Nå kan du kappe av grener, som setter i vann og driver frem inne i varmen. Eple- og kirsbærtrær er nydelige å ta kvsiter av. For ikke å snakke om magnolia, som blomstrer på bar kvist. En annen favoritt er knallgule forsythia, som alltid får meg i vårstemning.

LES OGSÅ: Slik driver du frem kvister inne

Magnolia blomsterer i glass inne.
VAKKER: Fremskynd blosmtringen av magnolia, ved å ta kvistene inn.

One Reply to “Hagekalender: Februar”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.