Hva er perlitt / perlite?

Hva er de hvite prikkene i jorda? Det er det flere som har spurt meg om — og svaret er perlitt.

Perlitt er helt naturlig jordforbedring, et vulkansk materiale. Det er varmet kraftig opp til det popper, og blir da et utrolig lett og luftig materiale. Kan minne om isopor. Det selges nå på de fleste hagesentrene, men ofte med ganske sparsommelig informasjon om hva det er eller hvordan det brukes.

LES OGSÅ: Lag din egen jord av hageavfall

perlitt perlite på benken
PORØST: De små hvite prikkene er superlette, som isopor, og gir luft til jorda.

Hva brukes perlitt / perlite til?

Perlitt blandes i jorda for å gjøre den luftig. Jorda har lett for å falle sammen og bli kompakt, og da blir den tung og vanskelig for røttene å etablere seg i. I tillegg blir røttene liggende og råtne, dersom det ikke er luft i jorda.

Jeg har perlitt i jorda til de fleste inneplantene, og ikke minst i såjorda. Når frøene får både luft og fuktighet, spirer de bedre!

Blandingsforholdet jeg bruker er omtrent 20 % perlitt og 80 % jord. Ofte har jeg også vermikulitt i jorda, og erstatter da ytterligere 20 % av jorda med det. Vermikulitt er effektivt for å bevare fuktigheten i jorda.

LES OGSÅ: Hva er vermikulitt?

PS! Husk at det er forskjell på jord! Ta en neve i hånden og smuldre den opp mellom fingrene dine. E r den hard og tett eller lett og porøs? Tilsett perlitt om det er nødvendig.

LES OGSÅ: Mine beste tips til forkultivering