Hva kan man så i januar?

Det er faktisk et par vekster som trenger såpass lang tid at frøene med fordel kan gå i jorda i januar. Er du ivrig begynner du nå, men merk at februar også er en god måned for disse vekstene. Den norske sommeren er så altfor kort for en del av plantene vi ønsker å dyrke. Tida er inne for å handle inn frø og såjord. Her er frøene jeg sår i vinduskarmen allerede nå.

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre i og for hagen i januar

Så i januar til kjøkkenhagen

1: Paprika og chili

Så chili og paprika i januar,

De ivrigste sådde paprika rundt nyttår, for dette er planter som trenger en lang sesong! Jeg forsøkte meg med en chiliplante i fjor uten hell, og prøver for første gang i år med paprika! Nå venter jeg spent på at de skal spire!

Les om paprikafrøene som må tidlig i jorda her!

2: Artiskokk

så i januar, tidlig, for å lykkes med artiskokk
Artiskokkene fra i fjor sommer!

Artiskokker er kule planter! De ser så fine ut i kjøkkenhagen, at man nesten ikke tør å høste dem. De er dessuten stauder, så jeg krysser nå fingrene for at jeg har klart å overvintre dem.

Les mine erfaringer og tips om artiskokker her!

Husk at du må ha vekstlys når du begynner så tidlig! De fleste planter krever 12 timer dagslys.

Så blomsterfrø i januar:

1: Blodbeger

blodbeger må sås i januar
Blodbeger er en av de vakreste sommerblomstene jeg vet om, og må sås tidlig!

Blodbeger krever lang tid for å spire, og mange sår dem faktisk også i desember – men januar er helt fint! Frøene er lysspirende, det vil si at du ikke skal dekke dem med jord, men bare strø dem på toppen av jordlaget. Jeg dekker gjerne med vermikulitt, som slipper lyset gjennom, og samtidig holder på fuktigheten.

2: Stemorsblomster

så stemorsblomster i januar

Stemor er koselige blomster, som kan pynte opp ute tidlig på våren. De tåler helt ned til fem minus, så de kan gjerne stå ute sammen med krokus og påskeliljer. Du kan naturligvis kjøpe stemorsblomster på hagesenteret, men kikker du etter frø vil du se at utvalget er helt fantastisk mye større. Vil du ha blomstrende stemorsblomster klare i april er tiden inne for å så nå.

En annen fordel med å så stemorsblomster er at de er spiselige, og da vet du at de ikke er tilsatt kunstgjødsel når du strør de utover salaten.

GUIDE: Få mine beste råd for å lykkes med stemorsblomster fra frø

LES OGSÅ: Tips og triks for å lykkes med forkultivering!

Blomstrende hage, smart hagebok

BESTILL I DAG: I boken min Blomstrende hage får du masse god tips for å lykkes med en vakker og lettstelt hage. Kjøp den hos Ark!

4 Replies to “Hva kan man så i januar?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.