Dyrke aubergine i hage og drivhus

Dyrke aubergine i drivhus
Så fine! Aubergine har seilt inn som fast repertoar i kjøkkenhagen min.

Av en eller annen grunn trodde jeg ikke at jeg likte aubergine! Derfor gadd jeg heller ikke å dyrke det. Men, så! Aubergine er helt fantastisk godt. Med deilig fyll gratinert i ovnen eller grillede skiver penslet med hoisin. Om du ikke har smakt, så prøv! Og for all del, dyrk auberginer! De er kule grønnsaker å ha i hagen. Her vokser det i drivhuset, men de kan klare seg fint i en solrik og lun krok av hagen eller i en romslig krukke på terrassen.

  • Navn: Aubergine (Eggplant), Solanum melongena
  • Spiretid: Opptil 30 dager
  • Sådybde: 0,5 cm
  • Spiretemperatur: 20 grader
  • Klare for høsting: 16 uker

Slik lykkes du med aubergine i hagen:

Jeg ser ofte at det anbefales å så aubergine i mars, men jeg vil sterkt anbefale å begynne tidligere. I januar eller februar. Årsaken er at frøene kan være trege, de kan ta opptil en måned før de spirer. Og med fire måneders utviklingstid før du kan begynne å høste, da er det greit å komme i gang.

MEN å forkultivere inne på vinteren, det er utfordrende. Du må ha godt med vekstlys, for å sikre at de ikke blir tynne og skrantne. Aubergine liker varme, men å senke det et par grader ned fra vanlig innetemperatur gjør at de ikke strekker seg like mye. Å få solide små planter er avgjørende, og vil betale seg. Får auberginene en svak start blir de mer utsatt for lus senere i sesongen.

Les også: Gode tips og triks for å lykkes med forkultivering!

Når planten er 20-30 centimeter kan du toppe den. Det betyr at du kniper av toppen! Da vil planten forgreine seg, og du får flere grener som kan bære frem auberginer.

selvdyrket aubergine, tomater og basilikum.
Yum! Kan du tenke deg noe bedre enn herlige grønnsaker fra egen hage!

Får du til en plante som gir masse frukt, trenger den naturligvis også god og næringsrik jord. Når du potter om kan du derfor sette den i god jord fra hagen, og når den plantes ut kan du sette den i jord iblandet hagekompost eller kukompost. Tilfør også næring gjennom vekstsesongen, for eksempel med pelletert hønsegjødsel eller brenneslevann.

Auberginen bør ikke plantes ut før det er helt frostsikkert, og helst ikke før det er stabilt over 10 grader om natten. Og de bør som alt annet herdes litt først.

Les også: Slik herder du vekstene før utplanting

Psst! I boka Blomstrende hage deler jeg alt du trenger å vite for å lykkes i hagen, om hageplanlegging, jord og blomstrende vekster. Bestill den her!

La deg inspirere til å dyrke aubergine/eggplant:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.