Herding av planter 🪴 — og andre ting du må tenke på før utplanting

Flere enn meg som er utålmodig med å få plantene ut av stua? Kanskje har det vært noen varme fine dager, og da er det lett å tenke at nå … nå må det jo være greit å bare sette dem rett ut. Jeg har gjort det selv, vel vitende om at det absolutt ikke er noen garanti for at det går bra.

Tålmodigheten min er dessverre litt kort på dette området, så jeg har titt og ofte noen pjuske utflyttede vekster i mai. Av og til går det fint, av og til ikke. Det handler nok både om hvor sterke plantene dine er — og om å ha litt flaks med været!

Madeleine foran pallekarm med plastdrivhus
Utålmodig! Men med plastdrivhus over pallekarmen er plantene litt mer beskyttet.

For å jukse det til kan du dekke over plantene med minidrivhus eller fiberduk, eller forsøke med potter i et lunt hjørne på terrassen. Har du flere småplanter enn du har behov for, kan du jo driste deg til å teste med å plante ut noen — men ikke alle. Men vil du være trygg på at de klarer seg, må du altså herde plantene dine! Her forteller jeg hvorfor og hvordan!

LES OGSÅ: Disse frøene kan du så ute — selv om det er kaldt

Hva er herding av planter?

Husk å herde plantene! Det er det alle snakker om nå. Og du har sannsynligvis opplevd det. Fornøyd planter du om de forkultiverte vekstene dine, som du har dullet å stelt med i ukevis. De får sin plass i bedet, men etter en dag eller to ser de puslete ut.

Herding betyr å forberede dem på uteklimaet. Det er fort å tenke at det kun handler om gradestokken, og at det derfor ikke er behov for å herde om det er varmt og godt ute — men det er mye mer som også spiller inn.

Solsikke i potte uten for herding
Ute på vift! Denne solsikken tilbringer noen timer ute hver dag.

Hvorfor herde plantene?

Temperatur: Frostnetter er det svært få blomster- og kjøkkenhagevekster som tåler. Men det er på ingen måte trygt bare fordi temperaturen ikke dropper under null. Små spirer som har stått innendørs, vil ha problemer med å flytte seg fra stabile 20 grader innendørs til svingninger mellom opptil 20 varme på dagen og 4-5 grader på natten.

Vind & vær: Noen mener at plantene dine blir sterkere om du drar hendene gjennom dem, dytter litt på dem, når de er unge spirer. Det er jo litt som vinden, som drar dem hit og dit. Inne står det veldig beskyttet, de utsettes ikke for hverken vindkast eller styrtregn. De må rett og slett tøffe seg litt opp før de møter omverden.

Sol: Plantene dine kan lett bli solbrent! De er ikke vant til det skarpe sollyset som er ute. Solbrente planter får gjerne hvite felter eller prikker på bladene. (Husk at de også kan bli solbrent inne i vinduskarmen.)

Brokkolispirer ødelagt av sol.
Solbrent og pjusk! Brokkolispirene har det ikke så bra, men forhåpentligvis kommer de seg etterhvert, krysser fingrene.

Hvordan herde plantene?

  1. Ta en titt på langtidsvarselet! Jo mer stabile temperaturer, dess bedre. Og det bør ikke være noen blå grader i sikte. Ta også en titt på vind og vær. Kommer det en liten storm er det ikke tida for å plante ut! Og lettskyet er faktisk mye bedre enn blå himmel.
  2. På formiddagen, når nattekulda er i ferd med å slippe taket, flytter du plantene dine ut i de pottene de står i. Sett dem i et hjørne av hagen eller på balkongen. De skal få lys, men unngå å sette dem i direkte sollys. Under en parasoll kan være helt perfekt. De bør også stå litt lunt, inntil en vegg for eksempel. På ettermiddagen flytter du dem inn igjen.
  3. Gjenta prosessen neste dag, og dagen etter. Du kan gjerne forlenge tida de er ute hver dag, og også være mindre nøye med sol- og vindbeskyttelse etterhvert.
  4. Etter omtrent 5-6 dager bør plantene være klare for å flytte ut permanent!

Tips!

Husk at det er ulikt hvor skjøre plantene er for vær og vind! Mens kål, spinat og gulrøtter tåler det meste, er tomater, agurk og basilikum mest glad i å ha det varmt og lunt hele tiden.

Det kan være en tommelfingerregel å se på spiretemperaturen på frøposen, ofte er planter som spirer med lave temperaturer lettere å herde enn de som trenger mye varme.

Slik planter du ut:

1: Vann plantene dine godt, slik at jorda er fuktig og fin før du planter om.

2: Forbered jorda der de skal stå. Hvis du ikke har hatt et vinterdekke med planter, er jorda sannsynligvis hard og kompakt i overflaten. Røsk litt forsiktig opp. Lag et hull til planten. Er planten rukket å få litt størrelse, kan du gjerne ha litt hønsegjødsel og noe avklipp eller løv (organisk materiale) i hullet først — men er de små det kan blir for “sterkt”,

3: Sett plantene jorda og pakk til med litt jord rundt. Plantene skal som regel stå akkurat like dypt i jorda, som de gjorde i potten de ble forkultivert i. Andre kan toppes med jord, for eksempel tomater, som kan ha blitt litt tynne og lange.

4: Vann godt! Mer enn du tror. Nå er det viktig at røttene får kontakt med den nye jorda.

PS: Skulle det plutselig komme en kald natt likevel, kan du forsøke å dekke til plantene. Sett over en fiberduk, eller bare et håndkle eller teppe du har liggende.

LES OGSÅ: Hvordan lage bed der du har plen

8 Replies to “Herding av planter 🪴 — og andre ting du må tenke på før utplanting”

  1. Hei. Blomstene på mine squashplanter bare visner når jeg setter dem ut. Tips?

    Mvh Anne.

    1. Hei Anne! Jeg har også strevd litt. De trenger å ha det lunt og varmt, så det er nok ikke alltid de er så glade i overgangen fra stua og ut. Men, ikke mist troen, gi dem litt tid. Av erfaringen klarer de å hente seg ganske bra inn, selv om de ser litt stusselige ut der en stund 😊

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.