Lag en dørkrans — til høst, jul … eller resten av året!
Å binde en krans er et takknemlig og hyggelig lite prosjekt. Og med fine vekster blir det alltid et bra resultat! Her har jeg samlet mine beste tips og triks for å lage dekorativer kranser, uansett sesong.
1: Velg riktig base til kransen
Alle kranser trenger en base innerst, som setter formen på kransen og lar deg pynte den slik du ønsker.Det finnes flere alternativer, som passer til ulik bruk. Noen kan du enkelt lage selv, av kvist fra hagen, andre er enklere å kjøpe. Her er en liten oversikt over hva som egner seg best til dørkranser.
Lage kvistkrans selv
Kvistkranser er enkle å lage – og helt gratis, om du har tilgang til kvist og kvast i hagen. Alle mulige bøybare grener fungerer, og du kan lage den så tynn eller tykk du vil. Du kan også variere uttrykket, dersom kvisten skal være synlig i det ferdig resultatet, om du ønsker den litt vill og “rotete” eller pen og “ryddig”. Kvist som egner seg godt er kornell og drueranker, men alt som kan bøyes uten å knekke fungerer godt.
LES MER: Her forklarer jeg hvordan du lager en kvistkrans
Lage krans med oasis
Oasis er et smart materiale som holder godt på vann, skal du ha en bordkrans med friske blomster er det dermed et smart valg for å forlenge holdbarheten. Perfekt for adventskransen eller til andre anledninger. Oasiskrans får du for eksempel på Plantasjen eller på Sløyd-detaljer (som er et lite funn av en nettside for prisbevisste hobbyentusiaster).
Bruk en ferdig halmkrans
Særlig i november og desember er hagesentrene fulle av halmkranser, som nok er den enkleste base å jobbe med — som du kjøper ferdig i butikk. De egner seg godt til fyldige kranser, da basen i seg selv er ganske tykk. Halmkranser finnes i mange ulike størrelser, og er rimelige i pris fra for eksempel CCHobby eller Plantasjen.
Lage krans med metallring
Det finnes flere metallringer som er perfekte til å lage kranser med. Fordelen er at disse holder evig, og kan brukes igjen og igjen. De egner seg også godt til de litt mer moderne kransene, som er mer sparsomme med gran, blader og blomster. Merk at de er glatte å jobbe med. De er praktiske å bruke om du skal ha en krans som skal henge i et vindu, da det skal lite til å få et dekorativt uttrykk fra begge sider. Fås i mange ulike varianter, for eksempel fra Panduro og Clas Ohlson.
2: Ulike teknikker for å lage krans
Hva slags krans lager du, og hvilke materialer skal du pynte med? Det avgjør hva slags teknikk du bruker for å binde den.
Krans med vikletråd eller bindetråd
Vikletråd eller bindetråd er en litt tykkere ståltråd, som ikke så lett brekker. Den er effektiv til å binde en klassisk julekrans med granbar, eller andre friske eller solide vekster. Du kan enkelt surre vikletråden rundt punktet på kransen der du fester noe, gjerne et par ganger, før du tvinner den sammen innunder pynten eller på baksiden. Eller du kan feste vikletråden, legge på materialer, surre rundt, legge på, surre rundt. Og dermed aldri klippe tråden før kransen er helt ferdig.
Skjøre materialer som lett knekker når du strammer tråden over stilken, som for eksempel tørkede blomster, er ikke så ideelt å feste med vikletråd (med mindre du er forsiktig).
Vikletråd fås for eksempel på Felleskjøpet og Sløyd-detaljer.
Lage krans med limpistol
Lim er en god løsning for sarte, tørkede blomster. De knekker lett når du knyter dem fast, og er enkle å feste med en limpistol. Du gjør dette punktvis, på samme måte som når du binder en krans. Limpistol kan også brukes i kombinasjon med vikletråd, dersom du skal fest på kongler eller andre elementer, som er vanskelig å feste på annet vis.
Les mer: Krans med tørket lavendel, laget med kvistkrans og limpistol.
Binde krans med jutegarn
For moderne kranser er jutegarn fint å benytte. Egner seg spesielt godt til kvistkranser, der kvistbasen i seg selv skal synes. Ved å surre tett med jutegarn over stilkene du fester på, skaper jutegarnet en fin dekorasjon i seg selv. Jutetråd er naturlig beige, men finnes også i fargede varianter. Fås blant annet hos Clas Ohlson og Plantasjen.
Les også: Slik binder du en rosekrans med jutegarn
3: Valg av dekor
Bare fantasien setter grenser når du skal dekorere kransen. Gå en tur i skogen og sank inn, eller gå bananas på hagesenteret med all verdens dekorative planter og materialer. Her har jeg samlet noen utvalgte materialer til inspirasjon. Og nederst kan du se eksempler på sammensetninger jeg har brukt i forskjellige kranser.
Nåler og blader som holder seg grønne
En høstkrans er nydelige med gule, brune, røde og oransje tørkede blader, men ofte ønsker vi jo oss en krans som er grønn og fin så lenge som mulig. Her er materialer som holder seg godt i fargen.
- Granbar
- Eukalyptus
- Laurbærblad
- Kristorn
- Eføy
- Furu
- Japonica (både blad og “bær”)
- Thuja
Blomster som egner seg for tørking
Du kan bruke all verdens blomster i dekorative kranser, men ønsker du en krans om varer en stund — bør blomstene være pene også når de tørker. Her har jeg samlet noen som er fine å bruke i kranser. Du kan enten feste dem på mens de er friske, eller tørke dem først og deretter dandere kransen. Fordelen med det siste er at du mer garantert et varig og pent resultat. Skal du tørke blomster bør det gjøres svalt og tørt, og de bør henges opp. Festet i en krans har du noe mindre kontroll på tørkeprosessen.
Les også: Slik tørker du blomster
- Brudeslør
- Roser
- Hortensia
- Nellik
- Lyng
- Tistler
- Pampasgress
- Protea
- Voksblomster
- Ringblomst
- Kornblomst
- Lavendel
Annen dekorativ pynt
Jeg er mest av fan av å bruke naturmaterialer, men har sett kranser dekorert med alt fra julekuler til leketøy — så her er det bare å prøve seg frem. Her har jeg samlet en liten listen over andre naturlige materialer som er fine å bruke når du lager krans.
- Kongler
- Tørkede bær
- Bomull på stilk
- Hvit eller grønn mose (Surr fast med ståltråd)
- Løkblomster (Kan festes på med løken — og vokse i kransen!)
- Hvitløk
- Tørkede appelsin- eller sitronskiver
- Kanelstenger
- Strå
- Korn
Steg for steg — ulike kranser
Her finner du oppskrifter på kranser jeg har laget, forsøkt forklart så detaljert som mulig.
Tørket lavendelkrans

Denne kransen er laget av tørket, velduftende lavendel. Basen er en kvistkrans og blomstene er limt på med limpistol.
Les mer: Slik lager du en lavendelkrans
Fargerik 17. maikrans

Krans i rødt, hvitt og blått med friske blomster. På bildet ligger den i et fat med vann, den kan også tørkes.
Les mer: Slik lager du en 17. mai-krans
Elegant krans med hortensia

Hortensia er en nydelig blomst i kranser! Her er friske blomster kombinert med eukalptus. Hortensia egner seg også som tørkede blomster, selv om fargen dempes.
Les mer: Slik lager du en lekker krans med hortensia
Enkel krans med roser

Roser tørker superfint på en krans, og er nydelig så lenge de er friske. Her har jeg brukt en kvistkrans som base og surret fast med jutegarn.
Les mer: Slik surrer du en enkel rosekrans
Høstkrans med fargerik lyng

Bruk lyng til å lage høstens fineste krans! Bruk klassisk rosa, eller en av de nye fargene som lyngen stadig kommer i.
Les mer: Slik lager du en krans av lyng
Vårkrans med farget brudeslør

Farget brudeslør gjør seg godt i en grønn krans. Denne er laget med lederløv og eukalyptus.
Les mer: Slik lager du en vårkrans med brudeslør
Julekrans med gran og røde bær

Her har jeg laget en klassisk grankrans og pyntet med gullfarget eukalyptus, røde bær og rosa voksblomster,
Les mer: Slik lager du en julekrans