Nitrogenfikserende planter

Dropp kunstgjødsel! Det finnes mange måter å tilføre næring helt naturlig, og nitrogenfiksering er en av dem. Nitrogenfiksering er når vekster klarer å ta opp nitrogen fra lufta, og ved hjelp av rhizobium-bakterier i jorda gjøres det tilgjengelig for dem. De er dermed selvforsynte med nitrogen! Og når de så visner og brytes ned, blir det nitrogenrik jord.

Sukkererter er nitrogenfikserende, det betyr at de evner å ta opp nitrogen fra lufta. Dyrk dem rundt omkring i kjøkkenhagen.

Nitrogenfikserende planter:

  • Rødkløver
  • Hvitkløver
  • Alsikekløver
  • Erter
  • Vikke
  • Lupin
  • Bønner

De ulike vekstene benytter ulike rhizobium-bakterier for ta opp nitrogen. Den typen som erter, kløver og vikke bruker finnes stort sett naturlig i jorda, og er dermed enklest å gå for. Med bønner og lupin kan du bli nødt til å tilfører bakteriene.

Kløver er super som grønngjødsel med sin nitrogenfikserende evne.

Hvordan bruke nitrogenfiksering?

Nitrogenfikserende planter er gull verd i kjøkkenhagen! De kan inngå i vekstskifte, og da gjerne etter næringskrevende vekster – som for eksempel kål. De kan også plantes mellom kålplantene eller andre vekster. Om du har kjøkkenhagevekster som ikke kan flytte ut før det blir varmt i luften, kan du for eksempel så erter først. La erteskuddene vokse opp, det går kjempefort, og vend dem ned i jorda før du planter ut. Etterhvert som du høster, kan du også dyrke kløver, vikke eller erter i slutten av sesongen. Da er det ikke noe mål at de skal rekke å blomstre. Du lar dem bare visne ned når frosten kommer. Så blir det både vinterdekke og nitrogenrik mat til mikrolivet i jorda.

Sørg for at jorda alltid har et grønt dekke, og fyll på med nitrogenfikserende vekster etterhvert som du høster.

LES OGSÅ: Lag næringsrikt brenneslevann

LÆR MER! Få flere gode tips til å lykkes med drømmehagen, og det uten at den vokser over hodet på deg, i boka Blomstrende hage. Bestill den i dag fra ARK.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.