Dropp kunstgjødsel! Det finnes mange måter å tilføre næring helt naturlig, og nitrogenfiksering er en av dem. Nitrogenfiksering er når vekster klarer å ta opp nitrogen fra lufta, og ved hjelp av rhizobium-bakterier i jorda gjøres det tilgjengelig for dem. De er dermed selvforsynte med nitrogen! Og når de så visner og brytes ned, blir det nitrogenrik jord.

Nitrogenfikserende planter:
- Rødkløver
- Hvitkløver
- Alsikekløver
- Erter
- Vikke
- Lupin
- Bønner
De ulike vekstene benytter ulike rhizobium-bakterier for ta opp nitrogen. Den typen som erter, kløver og vikke bruker finnes stort sett naturlig i jorda, og er dermed enklest å gå for. Med bønner og lupin kan du bli nødt til å tilfører bakteriene.

Hvordan bruke nitrogenfiksering?
Nitrogenfikserende planter er gull verd i kjøkkenhagen! De kan inngå i vekstskifte, og da gjerne etter næringskrevende vekster – som for eksempel kål. De kan også plantes mellom kålplantene eller andre vekster. Om du har kjøkkenhagevekster som ikke kan flytte ut før det blir varmt i luften, kan du for eksempel så erter først. La erteskuddene vokse opp, det går kjempefort, og vend dem ned i jorda før du planter ut. Etterhvert som du høster, kan du også dyrke kløver, vikke eller erter i slutten av sesongen. Da er det ikke noe mål at de skal rekke å blomstre. Du lar dem bare visne ned når frosten kommer. Så blir det både vinterdekke og nitrogenrik mat til mikrolivet i jorda.

LES OGSÅ: Lag næringsrikt brenneslevann
