Plante dahlia: Slik setter du i gang knollene

Hevet deg på dahlia-bølgen? Det er jo så fantastisk mange fine varianter, store som tallerkener eller kulerunde som pompomer. Dahlia er blitt superpopulært, men det er ikke nytt. Det har blitt plantet i generasjoner her i Norge, men da stort sett omtalt som georginer – det norske navnet. Er du ny i gamet, derimot, er du kanskje litt rådvill nå som dahliaene du bestilte på nett er levert som knoller i postkassa. Hva i all verden skal du gjøre med disse knollene? Det er heldigvis ganske enkelt. Jeg skal ta deg gjennom det, steg for steg.

Dahlia knoller adorable
Dahlia Adorable

Psst .. Disse tipsene ble først delt som nyhetsbrev. Vil du få rådene først? Da bør du signe opp, du også! Abonner på nyhetsbrevet.

Hvordan oppbevare knoller?

Inntil du er klar for å sette knollene i jorda, bør de ligge tørt, mørkt og kjølig (men ikke frost). Typisk i en kjellerbod! 

Når skal du plante dahlia-knollene?

Når knollene skal i jorda avhenger av når du vil at de skal blomstre! Minst fuzz er det jo å sette dem direkte ut i bedene der du vil ha dem, men da må du vente til jorda er helt tint opp. Og her i Oslo er det ofte nærmere mai, noe som gir blomstringen en gang mellom sankthans og august.

Hvor lang tid det tar fra du setter knollene i jord til de blomstrer er ulikt mellom sortene, min erfaring er at de som får kjempestore blomster tar langt lenger tid enn de med små blomster. Jeg setter knollene i gang inne når det nærmer seg mars. Da har jeg ofte blomster allerede i mai!

Slik starter du dahliaknollene:

  1. Gi dem et bad! Jeg legger knollene i en bøtte med vann, i én til tre timer. Det får fart på sakene! 
  2. Legg i lett fuktig jord. Fukt jorda før du legger i knollene, den skal ikke være for våt.  Knollene dekkes med fem-ti cm jord. Det gjør ikke noe om den gamle stilken kikker opp.   
  3. Når de spirer setter du dem frem i lyset! Først nå kan du også begynne å vanne litt. Om du har en plass som både er lys og litt kjølig (16-19 grader) er det ideelt. Jo varmere du har det, dess mer lys trenger de. Lite lys og mye varme gir høye tynne planter
knoller i vann dahlia
Knollene er klare til å legges i vann.

Tips! Har du mange knoller, kan du legge dem i fryseposer med jord, såvidt dekket med jord. Det er plasseffektivt! Så flytter du dem ut eller i krukker når de har vokst litt.

Bør dahlia toppes?

Ja, knip av den første knoppen. Det føles jo litt brutalt, endelig kommer det en blomst! Men ved å knipe den eller bare toppen av stilken av, når planten er 20-30 cm høy, vil den forgrene seg. Det betyr fyldigere plante og enda flere blomster. Det betaler seg, altså. Å knipe av er også smart dersom du får lange rare planter, som har hatt for lite lys.

Herding av dahlia

Når gradene stiger og du er klar for å plante ut, husk å herde dahliaene! Selv om det er varmt i luften, så er det en overgang å flytte ut fra stua. Og det er innmari ergerlig om plantene du har dullet så pent med i lang tid, kollapser når de flytter ut. 

LES MER: Slik herder du plantene

dahlia adorable

LES OGSÅ: Slik overvintrer du dahlia

LÆR MER! Få flere gode tips til å lykkes med drømmehagen, og det uten at den vokser over hodet på deg, i boka Blomstrende hage. Bestill den i dag fra ARK.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.