Så stemorsblomster i januar 🌺 Sett dem ut i april!

Sommerblomster sådd fra frø
Før synes jeg i grunnen stemorsblomster var litt tantete, men nå elsker jeg dem! Så da har vel enten jeg blitt mer tantete, eller så har de blitt litt mer trendy? Så dem selv og få de fineste variantene.

Å så stemorsblomster er litt mikk, siden vi gjerne må begynne midt på vinteren for å ha dem blomstrende og flotte utenfor døra i april – eller i hvert fall mai. Men det er verdt det om du tar deg bryet. Her er to gode gode grunner!

1: Du får langt bedre utvalg fra frø. Stemorsblomster finnes virkelig i uendelig mange flotte varianter. Jeg er veldig glad i klassisk Natt og dag – men utvider gjerne med en del andre fargevariasjoner. Fra helt hvite til mørke som natten. Og i ulik størrelse. Den klassiske stemorsblomsten har ganske små blomster, men du har også noen med veldig store.

2: Stemor er blant de aller beste spiselige blomstene! Enten du strør dem over salaten akkurat som de er, eller kandiserer dem og lager verdens fineste kakepynt. Skal du dyrke blomster til tallerkenen er det fint å vite hvordan de har vokst opp, at de ikke er utsatt for kunstgjødsel eller sprøyting, for eksempel.

Med det sagt, det er gjerne ganske bredt utvalg av små stiklinger på hagesentrene tidlig på våren! Men du er jo prisgitt de variantene hagesenteret tar inn, og du får ikke noe helt unikt.

 • Navn: Stemorsblomst, Viola
 • Spiretid: 7-10 dager
 • Sådybde: 0,5 cm
 • Spiretemperatur: 20 grader
 • I blomst etter: 8-10 uker

Slik sår du stemorsblomster – steg for steg:

 1. Begynn minst to måneder før du vil ha dem i blomst! Stemorsblomster tåler litt frost, og er dermed blant de første plantene vi kan ha ute på våren – sammen med påskeliljer og krokus. Vil du ha dem utenfor i april, betyr det at du må så frøene i månedsskiftet januar og februar.
 2. Så to til tre frø i små potter eller plugger, eller dryss frøene utover et såbrett. Bruk såjord eller smuldre opp plantejord iblandet sand eller perlitt. Perlitt sikrer luftlommer i jorda. Det er lurt å fukte jorda før du sår.
 3. Dryss et tynt lag jord over frøene, og dekk gjerne med vermikulitt. Vermikulitt holder godt på fuktigheten, og gjør det enklere å unngå sopp og mugg over spirene. Dekk med plast eller et lokk, så holder fuktigheten seg – ofte helt frem til de spirer. Hold fuktig, men ikke vått. Frøene spirer etter én uke.
 4. Når frøene spirer må de ha lys, mer enn hva du får i vinduskarmen på vinterstid. Vekstlys er nødvendig. Temperatur er også en nøkkel for å få sterke fine planter. Balansen mellom lys og varme må være god, og selv med vekstlys betyr det gjerne at vi må senke temperaturen. Har du et rom med 14-15 grader er det ideelt.
 5. Har du sådd tett i et spirebrett, er det nødvendig å prikle. Det betyr at du tar hver spire og setter over i en liten potte – eller i det minste gir mer plass. Det gjøres når spirene får sitt første ekte bladpar, det vil si bladpar nummer to – da det første er frøbladene. Dette er også et godt tidspunkt å gi litt mer næringsrik jord, gjerne fra hagen – om den ikke er stivfrossen.
 6. Kjenn etter i jorda at røttene har litt plass, og flytt over i større potte etterhvert som plantene vokser.

LES OGSÅ: Tips og triks til forkultivering

Husk å herde stemorsblomstene! Når tiden er inne for å flytte plantene ut, trenger de å tilvenne seg utetemperatur, sol, vind og vær. Særlig om de går fra 20 varme til rundt null.

LES MER: Her kan du få tips til herding!

Blomstrende hage, smart hagebok

I boken min Blomstrende hage gir jeg tips og triks for å lykkes med blomstrende vekster i hagen! Også stemorsblomster. Bestill den her!

La deg inspirere av ulike varianter av stemorsblomster:

One Reply to “Så stemorsblomster i januar 🌺 Sett dem ut i april!”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.