Hvordan få buketten til å vare lenger

Fått en blomsterbukett og ønsker at den skal stå der så fin lengst mulig? Her er triksene for å sikre at buketten med roser eller tulipaner holder seg ekstra lenge. Rådene gjelder alle blomster og vekster, enten du har plukket dem selv, kjøpt eller fått.

Hvor lenge en bukett holder varierer veldig avhengig av vekstene. Noen blomster du plukker inn fra hagen vil uansett raskt henge med hodet, mens andre kan stå i ukevis! En kjøpt bukett bør forventes å holde i minst en uke – og lenger om du følger grepene nedenfor.

LES OGSÅ: Kranseguiden – bind en krans av buketten

Kjøpt eller plukket en bukett? Behandler du den ordentlig kan den vare lenge.

Slik får du blomsterbuketten til å holde

Kutte blomstene med skråsnitt eller tvert av

Tulipaner, påskeliljer og løkblomster skal kuttes rett, mens alle andre skal skjæres på skrå. Skråsnitt gir for eksempel roser en større flate å trekke opp vann gjennom. Vær rask med å sette de avskårne blomstene i vann. Bruker du ti minutter på å lete etter en vase, kan det være lurt å kutte på nytt.

Tips! Påskeliljer har mye væske i seg, og når du klipper dem av renner det av dem. Sett dem gjerne i en egen vase først, gjerne omtrent et døgn, og bytt vann et par ganger. Så kan du sette dem sammen med andre blomster, uten at slimet ødelegger for buketten. Husk at om du kutter dem på nytt, vil de begynne å renne igjen.

LES OGSÅ: Her kan du gå på selvplukk med tulipaner

Fjern blader som vil komme under vann

Kutt vekk de nederste bladene på stilkene. Det er stilkene som skal i vann, ikke blader og blomster. Blader i vannet vil bli soggy og råtne, og dermed ødelegge for buketten.

Sett buketten i en ren vase

Mange er litt slappe på vask av blomstervaser, skyller dem litt og slenger dem i skapet. Der står de og støver ned til neste bukett kommer på bordet. Sørg for å ha rene vaser, for å unngå at groms tetter seg i snittflaten til blomsterstilkene.

Tips! Kjøper du en bukett tulipaner har den gjerne plast rundt. La plasten være på i vasen i opptil en time. Da har de sugd opp vann og blitt saftspente, og du unngår at de henger over kanten på vasen.

Ha blomstene i rent og kaldt vann

Du har kanskje hørt at jo hardere stilk på blomstene dess varmere vann? Varmere vann er lettere å ta opp for de groveste kvistene, men her må du veie fordeler og ulemper. Varmt vann skyter nemlig også ofte fart på bakteriedannelsen. Selv setter jeg alltid buketten i kaldt vann.

Bukett med amarant og hortensia.

LES OGSÅ: Dekorer med avskårne hortensia

Gi buketten blomsternæring eller holdbarhetsmiddel

Når du kjøper en bukett får du gjerne med en liten pose med blomsternæring. Viktigst av alt er det et holdbarhetsmiddel, som hindrer bakterievekst. Du kan kjøpe holdbarhetsmiddel til buketter på flaske også, om du for eksempel ofte tar inn buketter fra hagen.

Hvor ofte bør du bytte vann i vasen

Har du noen gang kjent lukten av blomstervann som har stått altfor lenge, da vet du at det ikke er noe særlig! Det danner seg raskt bakterier i vannet, og det liker ikke blomstene. Det sies at vannet skal være så rent at du (nesten) ville ha drukket det. Skift helst vannet til bukettene annenhver dag, eller så ofte du husker det.

Unngå å sette buketten i direkte sollys

Direkte sol er krevende for en blomsterbukett, så ikke plasser den i en solfylt vinduskarm. Dagslys er fint, men flytt litt ut av solsteken.

Sett buketten svalt om natten

Den varme stuen vår er ikke ideell for blomsterbuketter, men det er jo der de må stå om vi skal kunne nyte dem. Om natten derimot kan de flyttes til et kjøligere rom, for eksempel en kjellerbod – eller det svaleste stedet i huset. Men selvfølgelig ikke for kaldt, de skal ikke fryse heller (+5 grader er et minimum).

Står tulipanene i mye vann, vil de gjerne vokse voldsomt. Gi litt og litt vann.

Ikke sett blomstene nærme fruktskåla

Det er kanskje vakkert som et stilleben, men blomsterbuketten bør ikke plasseres i nærheten av frukten på kjøkkenbenken. Særlig epler utskiller en gass som heter etylen. Det er derfor du ikke skal ha eplene sammen med annen frukt, fordi denne gassen fremskynder modningen. Det samme gjelder på en måte buketten, som raskere visner når den utsettes for det.

Tips! Visste du forresten også at juletreet utskiller etylengass? Kanskje forklarer det hvorfor julens røde tulipaner ikke holder spesielt lenge!

Unngå å sette buketten over varmeovnen

Den tørre varme luften fra ovnene i huset gjør ingenting godt for blomsterbukettene. Det minste vi kan gjøre er å plassere buketten langt unna, og i hvert fall ikke i vinduskarmen over en ovn som durer på. Å sette buketten i trekk er heller ikke heldig.

LES OGSÅ: Årets første hagebukett

Følg med på Instagram @hageterapi_madeleine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.