Ferievanning: Slik slipper du å vanne i ferien 💦

Endelig klar for ferie, men hjelp, hvordan skal det gå med hagen! Jeg har et smart system for ferievanning, og med timer for vanning er det ganske genialt! Men jeg har likevel litt blandede følelser for å sette på vannesystemet og bli borte i ukevis. Hva om en kobling plutselig går lekk? Derfor foretrekker jeg å gjøre det jeg kan for å slippe å ha det på, og så lenge jeg ikke er altfor lenge borte, så lar det seg stort sett gjøre.

Hagehortensiaene tas opp av krukkene og settes i jorda, der vil de ha det bedre mens jeg er på ferie.
Nå får de også god tid til å etablere seg i bedet, så krysser jeg fingrene for at de overvintrer.

Mine beste tips for å slippe å vanne i ferien 💚

  • Om du har mulighet til det, så bør alt, eller så mye som mulig, av det som vokser i potter plantes i jorda. Krukker tørker utrolig raskt opp, mens jorda har godt med fuktighet. Plant gjerne om i litt god tid, for en nyplantet vekst trenger en del vann i starten. Men om du så gjør det dagen før, er det bedre enn å la der være.
  • Sørg for å vanne godt før du drar. En skikkelig «rotbløyte», som det kalles. Etablerte vekster kan leve en stund på det!
  • Dekk bar jord i bed og krukker med gressklipp, blader eller annet du har rensket bort. Dekket med organisk materiale holder jorda bedre på fuktigheten. Mindre dunster bort.
  • Plasser krukkene et sted der det er mye skygge. Det kan jo gå på blomstringen løs, men det viktigste er at de ikke tørker ut i solsteken.
  • Mindre krukker tørker raskere enn større, plant om til store potter om du har.
  • Små krukker kan settes i et brett med vann. Jeg bruker et avdryppingsbrett ment for sko fra Clas Olshon, der får jeg plass til fem-seks krukker. Det fylles med vann, slik at de kan suge til seg etterhvert.
  • Det finnes vanningstutter til brusflasker, som drypper litt og litt vann. Fyll flasken med vann og stikk oppi. Jeg har litt blandet hell med dette, synes noen ganger det renner for fort ut. Det gjelder å finne en god patent.
  • Sørg for at ingen krukker står under tak, så får de i hvert fall med seg det regnet som kommer. Flytt litt ut fra husveggen, så får du maks ut av det!
  • Gjødsle med hønsegjødsel, som oppløses gradvis og dermed gir næring i ukene som kommer.
Oxalis og andre småplanter i krukker settes på et brett med vann, et sted uten direkte sollys.
Brusflasken gir litt og litt vann til erteblomstene.
Den store ampelen med blodbeger har jeg hengt ut i en hegg, her håper jeg den både får litt nytte av regnet – og godt med skygge.

… så skal det sies at jeg aldri rekker å gjøre alt på denne listen. Det er alltid noen vekster som lever litt farligere enn andre i ferien, men litt risiko tar man jo når man reiser fra hagen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.