Dyrke selv: Lavendel 💜 Tips til stell og beskjæring

Drømmen er en eng av lavendel. Kan nesten ikke tenke meg noe finere.

En gang i løpet av livet håper jeg å få oppleve en åker med lavendel i Provence. Som tatt ut av et litt klisjefullt bokomslag. I mellomtiden får jeg fortsette å jobbe for min egen lavendelhekk. Lavendel er en favoritt, superfin og dufter så godt. Den regnes som en staude, men faktisk er lavendel en liten busk, Plasser dem der du sitter i ettermiddagssolen, så kan du nyte den for fullt! Spiselig er den også, hva med litt selvdyrket lavendel-te?

Lavendel herdighet:

Lavendel er flerårig, men det er bare såvidt her i Norge. Bor du langt nord, er det kanskje ikke denne du skal satse på – den skal visst klare seg i hvert fall til H4. Men her spiller jo mikroklima inn. Smart plassert i tøffere soner, kan nok gå bra! Og motsatt, selv i sør kan den stryke med på vinteren, om de er dårlig plassert.

Knip av blomster på hell, for å fremme nye. Ved å beskjære hele busken etter blomstring, lykkes mange dessuten med en ny runde med blomster.

Når blomstrer lavendel?

Blomstene kommer gjerne rundt Sankthans, eller i månedsskifte juni/juli, og kan blomstre til utpå høsten. Husk å knipe av visne blomster for å fremme nye.

Jord og solforhold for lavendel:

Når det kommer til vekstforhold er lavendel både enkel og vanskelig på samme tid. Den krever ikke så mye, men er det for vått trives den absolutt ikke. Sett lavendelen på et solrikt og tørt sted i hagen, som et bed i en vestvendt skråning. Da vil den få vann når det regner, men det vil renne unna slik at den aldri bli stående med røttene våte over tid. For å få best mulig drenering, kan det være effektivt å blande inn sand i jorda.

Hvordan beskjære lavendel:

Noen foretrekker å beskjære lavendel på høsten, andre på våren. Jeg har mest og best erfaring med å beskjære den på vårparten, gjerne i månedsskiftet april og mai. Da ser jeg små ferske skudd titte frem, og kan slik være sikker på at jeg ikke klipper for hardt. Så lenge du har friske skudd under der du kutter er det bra! En tommelfingerregel er å klippe den omtrent til en tredjedel.

Tips! Dekk til lavendelen med granbar eller lignende om vinteren. Da er den litt beskyttet mot vær og vind.

Stiklinger av lavendel

En annen fordel med å beskjære på våren, er at friske skudd kan brukes som stiklinger. Klipp av 4-5 cm lange grener, fjern bladene på bunnen. Sett stilkene i krukker med en blanding av jord og sand. Hold fuktig til det kommer ny tilvekst.

Sett stiklingene i plastpotter. Ikke like pent som terracotta, men holder bedre på fuktigheten.

Lavendel fra frø

Du kan fint så lavendel, men det tar litt tid. Frøsådd lavendel blomstrer først året etter. Derfor er det hakket raskere å få nye planter ved hjelp av stiklinger. Følg også med på hagesentrene, de har gjerne salg på lavendel, av typen tre for to, på forsommeren. En annen god nyhet er at lavendel hyppig selvsår seg, så du vil med tiden få mange nye planter i lavendelbedet.

Lavendel egner seg godt til å tørke. Enten det er til små duftposer i klesskapet, til en potpourri i stua eller til dekor.

La deg inspirere av disse fine pinsene:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.