Hvordan få urtene til å leve lenger

Hva er vel bedre enn friske urter på benken? Frisk mynte smaker så friskt og godt, og gir også super duft på kjøkkenet.

Friske urter på rekke og rad i kjøkkenvinduet er fantastisk! Gode smaker, som får alt fra middagen til brødskiva til smake og se bedre ut på et blunk. Problemet er at urtene du kjøper på butikken har det med å dø etter bare noen dager …

Så hvordan holde liv i de butikkjøpte urtene lenger? Det lar seg faktisk gjøre, om du bare vier dem en liten innsats. Følg disse tipsene og du kan potensielt sett holde liv i dem en hel sesong.

1: Pott om urtene i ny jord

Det kan virke litt pes, men å gi urtene mer jord er helt avgjørende. De vokser supertett i den lille krukken du kjøper butikken, og løfter du dem ut av plasten vil du se at det er mye røtter og veldig lite jord. Pass på at du ikke bruker kunstig gjødslet blomsterjord, enkel plantejord eller kjøkkenhagejord er fint. Jeg blander også gjerne i litt perlitt for å gi mer luft til røttene. Gå opp en pottestørrelse eller to, og velg en med hull i bunnen for god drenering. Røsk godt i røttene før du setter dem i potten med ny jord. Vann godt med en gang, så røttene raskt får kontakt med den nye jorda.

Les også: Dette er perlitt

2: Klipp urtene – jevnt og ofte

Når du har kjøpt en urte, er det jo gjerne med en plan for noe du skal lage. Klipp raust, og ikke klipp bare toppene og bladene. De fleste urter tåler at stilkene klippes langt ned. Og særlig de butikkjøpte. Når du klipper langt ned og mye, gir du rom, lys og luft for nye skudd. Urter er dessuten aller best når de er unge og skjøre, du vil ikke ha «grener» som har vokst seg harde og trælete. Kikk innom et par ganger i uka, og selv om du ikke trenger noe urter hele tiden – så klipp litt, for å holde den frisk og fin.

Les også: Mer urter enn du klarer å spise? Frys dem!

Om de ikke klippes, samtidig som de har godt med jord og vann, vil de gå i blomst. Og når blomstene kommer endrer gjerne både smak og tekstur seg – så uansett hvor fint det kan være, vil vi gjerne unngå det. Knip av blomsterknopper om du ser dem.

Les også: Lag frisk urtete

3: Husk å vanne urtene ofte – og også gi næring

Tett med urter i en potte trekker til seg mye vann. Regn med å vanne hver eller annenhver dag. Kjenn etter, om det er tørt både i topplaget med jord og i skålen under, så er tiden inne for å vanne. Én gang i uka kan du tilføre næring, velg organisk næring egnet for spiselige vekster. Jeg bruker Plantasjens variant. Du kan også tilføre litt blodmel i jorda, som med høyt nitrogennivå gir rikere bladdannelse.

Psst .. Fuktig gjør bringer ofte med seg hærmygg – små irriterende fluer. Her er tipsene til hvordan du unngår dem!

4: Plasser urtene lyst

Å sette urtene i en krok på kjøkkenbenken er en dårlig idé, de trenger lys! En vinduskarm er det aller beste. Den trenger ikke være solvendt, men ha godt med dagslys. Står de i solsteken tørker de fort ut, og uten pleie går de raskt i blomst eller tørker ut. I vintermånedene bør de ha ekstra lys, det koster ikke all verdens for en vekstlampe.

PS: Urter har ganske ulike krav til temperatur. Basilikum for eksempel, vil ha det varmt og godt. Mens persille for eksempel gjerne har det svalt – og fint kan vokse utendørs allerede fra midtveis i april.

Les også: Slik lykkes du med basilikum

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.