Medinilla: Slik får du praktmedinilla til å trives

Hvordan vanne og pleie Medinilla? Slik får du den superfine «filippinske orkideen» til å trives.

A pierce of art 😍 Medinillaen må være en av verdens vakreste planter, og jeg har samlet tipsene for at den skal leve godt i stua.

Har du sett noe finere? Jeg har vært avstandsforelsket i Medinilla Magnifica, så da så Medinilla Dolce Vita på Plantasjen her om dagen var jeg solgt. Med de store mørke bladene og med sarte blomster hengende ned, er den som et kunstverk.

Medinilla stammer fra Filippinene, der den vokser vilt. Den gror i sprekker på trær, i fuktige omgivelser, beskyttet under trekronene. Og det gir deg egentlig den viktigste informasjonen for å ta godt vare på den. Den har det altså lunt og fuktig, skjermet for hardt sollys og uten noe særlig jord å vokse i.

Stell av Medinilla:

 • Sett i en krukke med god drenering, enten med hull i bunnen på fat, eller med et godt lag leca.
 • Jorda bør også være veldrenerende. Orkidejord er perfekt. Eventuelt blad i godt med perlitt, så røttene får litt luft.
 • Medinilla trenger mye vann, men skal ikke ha det vått. Stikk fingeren i jorda ofte, pass på at det er lett fuktig – men ikke vått.
 • Plasser lyst, men utenfor direkte hardt sollys. Unngå trekk.
 • Aldri under 15 grader, trives rundt 20-23 grader.
 • Den største faren er tørr inneluft. Har du luftfukter er det ideelt, hvis ikke spray bladene med vann regelsmessig. Unngå å spraye blomstene.
 • Gjødsle svakt og ofte gjennom vår og sommer.
 • Knip av blomster som visner, for å promotere nye knopper.
 • Etter blomstring kan den beskjæres eller klippes ned. Behold minst ett blad per stilk.
Sarte blomster henger ned, i kontrast til de store mørke bladene til Medinilla.

Kan Medinilla stå ute?

Den kan gjerne ta en sommerferie på terrassen! Men lunt og ikke i for sterk sol. Følg med på at gradene ikke dropper under 15.

Den kan bli én meter høy, så som potteplante kan der være lurt å beskjære litt etter blomstring.

Få flere planter ved å dele Medinilla

Når du potter om er det et perfekt tidspunkt å dele planten. Trekk forsiktig fra hverandre og sett hver sin del i hver sin potte.

Medinilla kalles også for filippinsk orkidé.

Én plante, flere navn

Medinilla kalles også praktmedinilla, forståelig nok. Eller filippinsk orkidé.

4 Replies to “Medinilla: Slik får du praktmedinilla til å trives”

 1. Min medinilla har fått tett i tett med lyse prikker på baksiden av bladene. Er redd for at det kan bære utøy. Har hatt den i et par år og den har stått med avstand fra andre planter. Har ikke hatt blomster. Noen erfaring med sykdom på denne?

 2. Fikk denne flotte blomsten Dolce vita medinilla til morsdagspresang. Så måtte jeg reise bort og da jeg kom tilbake etter 4 dager så “henger” den, blader og blomster. Jeg har en mistanke om det ble litt kjølig, at det kom under 15 grader… den fikk litt vann før jeg reiste. Noe råd for å redde den?

  1. Den henger jo i utgangspunktet, hehe, men regner med den da ser mer pjusk ut! Jeg vil tippe at det er for lite vann. Den trenger ganske mye vann, uten at den skal stå og ha det vått. Det er det som trikset med denne. Ha den godt drenert, men vann mye og ofte Min får nok rett under en halvliter hver tredje dag, og står med et godt lag leca under.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.