Plantenæring av tang

Plantene trenger mat, og vi er mange som jager etter plantenæring, gjødsel og jordforbedring av beste kvalitet. Og nå er det tang alle snakker om!

Det vil si, ja, alle, men viktigst av alt Monty Don snakker om det. For som de fleste andre hagenerder i denne verden, har Monty Don fulgt meg gjennom pandemien med herlig slow-TV fra sin gigantiske hage. Og er det en ting han nevner ofte, er det hvordan han bruker “liquid seaweed” som næring til plantene. Og hvis selveste Monty bruker det, da må det jo være bra 🤓

Jeg har brukt flytende næring basert på tang på tomat-, chili- og paprikaplantene denne våren, og har aldri hatt så fine planter! Om det bare er derfor vet jeg jo ikke, men litt av æren legger jeg til næringen.

LES OGSÅ: Lag supergjødsel til bedene med brennesle

Plantenæring inneholder en variasjon av NPK, som står for nitrogen, fosfor og kalium. Nitrogen fremmer grønn vekst, blader, og er ofte den delen det er mye av i plantenæring. Det står gjerne tre tall på flaskene, som representerer de tre stoffene. En klassisk plantenæring har for eksempel noe sånt som 7-1-5, kan jeg se, etter et kjapt google-søk. Den tangbaserte næringen jeg har testet, kjøpt fra Tanggro, har 4-10-11. Den er med andre ord rik på fosfor og kalium, som er avgjørende for blomstring og fruktdannelse. Tomatene mine har mange fine blomster, men ingen frukt ennå … men jeg har faktisk en hel del chili og paprika på vei!

LES OGSÅ: Slik lykkes du med tomater!

Her er den flytende næringen jeg har benyttet denne våren, koster litt, men jeg tror (så langt) at det er vært det. (Merker at denne posten ble veldig reklamete, men jeg har altså ingen bindinger her – kun en deling av min erfaring.)
Til venstre er flasken med næring basert på tang, til høyre en annen flaske jeg hadde i skapet – denne hadde ikke så rikt med nitrogen, men heller ikke store mengder av fosfor og kalium, NPK 2-1-5.

Ikke så lang erfaring, men den lille jeg har er god! Tang er tingen for alt vi vil skal blomstre og sette frukt, som tomater, chili, aubergine, squash og lignende. Men sannsynligvis ikke for urter, spinat og salater, som vi absolutt ikke vil skal blomstre – men heller ha fokus på blader og grønt. Her er nitrogen viktigst!

Nå har jeg også kjøpt jordforbedring i pulverform, som jeg har blandet i kjøkkenhagebedene og i drivhuset.

PULVERFORM: Jordforbedringen har en litt annen næringsammensetning, det blir spennende å se!

Visste du at du forresten ikke trenger å kjøpe tang? Du kan fint plukke tang i vannkanten og blande det inn i jorda i bedene. Eller bare legge det på toppen! Så holder du også ugresset unna. Tangen holder på fukt og gir masse god næring til mikroorganismene i jorda.

LES OGSÅ: Ny vår med bokashi

One Reply to “Plantenæring av tang”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.