Dyrke selv: Så basilikum fra frø

FRISK OG FIN: Bare lukten av basilikum er alene verdt innsatsen.

Favoritturte nr. 1! Jeg elsker duften av basilikum — og finnes det noe bedre enn mozzarello og tomat med frisk basilikum og balsamico. Kjøper du urtene på butikken, lever de et kort liv i vinduskarmen. Sår du dem selv har du basilikum fra vår til høst.

Type: Ocimum basilicum, finnes som rød og grønn variant, fra Solhatt

Spiretid: 7-8 dager

Spiretemperatur: 20-25 grader

Klare for høsting: Kan høstes allerede som spirer, men ønkser du en fullverdig plante vil jeg si ca. 10-12 uker.

Slik lykkes du med å plante basilikum

  1. For å hindre at planten går i stokk, altså blomstrer, må den toppes. Det vil si at du kniper av toppen på planten. Jeg gjør det gjerne når de har nådd omtrent 20-25 cm høyde. Når basilikumen blomstrer er den fin å se på, men den endrer litt karakter – og stilkene blir trælete. Vi vil beholde de myke, sarte bladene og stilkene. Å toppe den planten gjør også at den forgrener seg, at sidegrenene vokser – heller enn at den blir en tynn og lang plante.
  2. Varme er viktig for basilikum. Dette er en av plantene jeg aldri har flyttet ut, den sås i vinduskarmen – og får bli der gjennom hele sommeren. La den bo inne, med mindre du har drivhus.
  3. Vokser den ikke? Min erfaring er at basilikum er en merkelig liten plante, som tar seg noen pauser nå og da. Særlig tidlig i livet, når den er ca. 10 cm høy. Da har den en tendens, i hvert fall her hjemme, til å ta seg en liten hvil. Men fortvil ikke, bare fortsett å vanne og gi næring i blant, så skal du se den vokser videre snart.

Oppskrifter med basilikum

PS: Visste du at du kan fryse urter? Frys den i isbitformer med olivenolje, så har du små smaksbomber når du trenger det! Les mer her!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.