Dyrke mikrogrønt uten jord — i agar agar

Nå begynner det å bli høy nerdefaktor her, så jeg begynner fra start! Mikrogrønt! Det er spirer av ulike grønnsaker, som er supernæringsrike. De høstes bare noen centimeter høye, og kan brukes på skiva, i salater eller som urter. De kunne egentlig ha vokst seg til store, fine grønnsaker, så tenk hvor mye krutt det er i hver og en av de små spirene! Jeg har skrevet om mikrogrønt før, det kan du lese her.

Så var det agar agar! Agar agar er et pulver som brukes som stivelse, særlig i Asia. Pulveret er laget av alger, og blandes med vann til en gele. Og den har all den næringen som trengs for at spirene skal trives til du høster dem. Å dyrke i agar agar synes jeg var helt genialt! Og det er det to grunner til.

For det første slipper du å ha jord som konstant holdes fuktig, for det er jo et skikkelig trekkplaster for hærmygg/småfluer i stua — irriterende små skapninger, som er et ork å bli kvitt.

For det andre slipper du å vanne! Vanningen er jo det som er utfordrende med mikrogrønt. De små spirene skal ha det jevnt fuktig, men ikke vått. Det betyr gjerne frem med dusjflasken flere ganger om dagen. Med agar agar strør du frøene tett over gelen, og trenger i grunnen ikke å se noe mer til dem før du høster spirene. Genialt!

Les også: Dyrk hvitløksspirer inne

Slik dyrker du mikrogrønt i agar agar

  1. Legg frøene i en skål med vann. Noen frø bør ligge over natten, andre trenger det i utgangspunktet ikke. Min erfaring er at det for de fleste frø forkorter ventetiden å legge dem i vann i hvert fall et par timer. (Sjekk hva det står på frøposen)
  2. Ha 1 liter kaldt vann i en kjele og rør ut 1 ss agar agar-pulver. Varm opp, og i det det koker, tar du den til side.
  3. Hell agar-vannet i det du skal dyrke i. Ikke for tynt lag, for da vil det tørke opp før spirene er klare. (Minst 2-3 cm dybde). Jeg helt i en tekopper og en skål.
  4. Vent ca. 1 time, til det har blitt til gele.
  5. Sil vannet av frøene og spre dem på toppen av geléen. Forsøk å få det jevnt ut, slik at de ikke ligger og klumper seg sammen. De kan ligge veldig tett. (Hvis du ikke har hatt frøene i vann, kan du dusje litt på toppen av geléen).
  6. Dekk til koppen med et lokk eller noe annet som gjør det mørkt. Jeg brukte aluminiumsfolie. La stå på kjøkkenbenken, ikke i en kald vinduskarm. Noen bruker et spirebrett med varme for å få en raskere prosess, andre setter på det varme baderomsgulvet.
  7. Etter noen dager vil frøene spire. Hvor mange varierer fra sort til sort. Mizunaen jeg spirte kom etter bare halvannet døgn, brokkolien tok nærmere fem før den spirte. Da tar du av folien og gir dem lys. Har du vekstlys gjør det underverker nå i den kalde, mørke tida – men de klarer seg fint uten også.
  8. Når de er noen centimeter høye klipper du dem av og bruker dem omtrent som urter! Mizunaen var høsteklar etter 7 dager, brokkolien etter 14.

Les også: Slik spirer du linser

Mizuna-frø mikrogrønt på agar agar
MIZUNAFRØ: Tett i tett, og du kan såvidt se noen spirer titte frem.
MIKROGRØNT:: På dette tidspunktet tar jeg av folien og lar dem få lys.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.