Hagekalender: November

For mange er hagesesongen en lukket kapittel nå, men med kribende grønne fingre er det fullt mulig å holde hageesongen gående hele året. Det er muligheter både inne og ute for å dyrke lidenskapen i november. Her er mine hagegjøremål for årets nest siste måned.

LES OGSÅ: Hagekalenderen fra januar til desember

Hagen generelt:

Lag en løvkompost! Noe av det dummeste jeg ser i hager, og jeg ser det ganske ofte, er plastsekker med løv — klare for å kjøres bort. Mitt ideal er en hage der ikke en kvist kjøres bort, men jeg har en del å gå på før kretsløpet i hagen er sirkulært. Men løv, altså! Løv er bare tull å kjøre vekk. Legger du løvet i en haug, er det jordforbedringsmateriale allerede neste sommer. Og raker du den inn under busker og hekk, der den naturlig falt, gir du mat til mikroorganismene i jorda — som igjen gir sterke fine planter! I naturen er det ingen som rydder.

RYDD VEKK: Vask pottene rene for jord og rydd i hageskuret.

Rydd og stell. Det er en fin tid å renske opp i potter og hageredskaper, og rydde sammen for sesongen. Lag deg nye systemer med spader, sakser og annet, innred hageskuret eller pakk bort i garasjen.

Blomster:

Dyrk amaryllis! Sett løken i en potte med jord nå, det tar gjerne 6 til 8 uker før den er i blomst — så tiden er inne, om du vil ha blomstrende prakt til jul.

LES OGSÅ: Sett tulipaner, amaryllis og svibler til jul!

Se til overvintrende blomster. Er pelargonia, fuksia og andre planter som ikke tåler vinteren satt inn? Pass på at de får vann en gang i blant. Les mer om overvintrende planter i hagekalenderen for oktober.

Ideer:

LAG SELV: Kvistkrans er enkelt og gøy å lage selv,

Lag kvistkrans! Nå er grenene ute bare, og kanskje har du den perfekte busken til å lage kvistkranser. Ta en runde og kjenn etter. Grenene bør være bøyelige, uten å brekke. Lange og tynne. Jeg har kornell i hagen, med røde, fine kvister, som fungerer perfekt. Den skyter opp vanvittig mange skudd og vokser enormt. Nå klipper jeg av villskudd og kvist, og lager kvistkranser. De er ganske fine i seg selv, men er først og fremst perfekte baser for å dekorere årets julekranser!

LES OGSÅ: Slik lager du enkle kvistkranser

Dekorer julekranser! Bruk granbar, kongler, blomster og andre vekster til å pynte årets julekrans. Jeg elsker å lage kranser, og lager gjerne noen ekstra til venner og kjente. Kun fantasien setter grenser — og det er mye enklere enn du kanskje tror!

LES OGSÅ: Slik lager du julekransen selv

Psst … Her er de grønne plantene som trives i mørket

One Reply to “Hagekalender: November”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.