Amaryllis, svibler og juletulipaner: Driv frem løkblomster inne

Samtidig som julemarsipanen dukker opp i butikkhyllene (allerede nå i oktober, med andre ord), er det på tide å drive frem årets juleblomster fra løk. Jeg har faktisk aldri gjort det før, men nå som jeg sitter inne og sturer med brukket ben – har jeg plutselig tid til et lite blomsterprosjekt.

LES OGSÅ: Dette gjør du i hagen i oktober

En av de store fordelene er at utvalget av løk er enormt mye bredere, enn når du kjøper ferdige løkblomster i butikk i desember. Jeg har nettopp bestilt både julerøde tulipanløk og ferskenfargede og “skittenrøde” amaryllis fra Hageglede, og ser flere nettbutikker nå har fått julens blomster inn i sortimentet.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med grønne inneplanter

Slik driver du frem amaryllis

 1. Plant amaryllisen med en gang du har kjøpt den. Om ikke bør den oppbevares mørkt og kjølig. Bruker du løk fra i fjor, er det viktig å huske at de helst skal ha hatt en kuldeperiode før de blomstrer, så løken bør oppbevares kaldt, 5-6 grader i 6-7 uker.
 2. Sett løken i en amaryllisvase, potte eller fat. Jorda skal kun dekke nedre del av løken. Det viktigste er at røttene får vann, men at løken ikke ligger og er bløt. En amaryllisvase kan fylles med kun vann, og løken vil henge på kanten og kun ha røttene sine våte.
 3. Plasser amaryllisen et sted med godt lys i romtemperatur, ca. 20 grader. Det tar 6 til 8 uker før amaryllisen blomstrer. Gi litt næring i vannet når de blomstrer.
Lyse rose amaryllis
AMARYLLIS: Det finnes langt flere varianter av amaryllis enn rød og hvit. Kjøper du som løk er mulighetene og fargenyansene mange.

Slik driver du frem juletulipaner

 1. Mens svibler og amaryllis du kjøper i butikken, har gått gjennom en kjøleperiode og er klare for å blomstre, er tulipanene ment å sette i jorda og stå der gjennom vinteren. Når vi derimot skal drive dem frem inne til jul, trenger vi å jukse litt. Sett løken i potter med jord. Løken kan bare såvidt være dekket av jord, de trenger ikke stå så dypt som ute. Vann forsiktig, men sørg for at løken ikke ligger og er våt. Sett kjølig, i en garasje eller kald kjellerbod, helst rundt 5 grader, i 6-7 uker.
 2. Sett deretter pottene på en mellomstasjon med lys, gjerne 10-13 grader, opptil én uke, før du setter dem i innetemperatur.
 3. La stå i stua til de blomstrer frem! Det tar rundt 8 uker. Tulipanene blir gjerne kortere enn de du dyrker ute. Når de blomstrer, kan du gjerne gi dem litt næring.
 4. Når de begynner å visne, kan du sette dem i boden – slik at de visner helt hen. Løken kan du bruke igjen. Sett dem tidlig på våren.

Se til at løken du kjøper er fast og fin, ikke har begynt å spire, og definitivt ikke har spor av mugg.

Slik driver du frem svibler

 1. Plant svibelen, eller hyasinten, med en gang du får løken. Har du ikke anledning til det, må løken oppbevares kaldt og mørkt.
 2. Sett løken i jorda, slik at spissen stikker omtrent 1 centimeter opp. Også svibler kan stå i glass, dersom løken ikke blir våt – men røttene strekker seg ned i vannet.
 3. La svibelen stå kjølig og mørkt, ca. 10-13 grader, med fuktig jord, frem til spiren har tittet frem og er noen centimeter høy.
 4. Sett frem i lys og romtemperatur. Totalt tar det minst to måneder fra løken er satt til den blomstrer. Når de blomstrer kan du gjerne gi litt næring i vannet.

LES OGSÅ: Slik lager du en julekrans

4 Replies to “Amaryllis, svibler og juletulipaner: Driv frem løkblomster inne”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.