Oxalis Triangularis: Slik får du gjøksyre til å trives

En av den fineste plantene jeg har her hjemme, er Oxalis Triangularis. Den finnes i både grønn og rød, og den røde er min favoritt. Jeg elsker de dramatiske trekantede burgunderrøde bladene, og særlig mot de lyse rosa, sarte blomstene. Den er virkelig et smykke i stua!

Oxalis Triangularis

Stell av Oxalis/gjøksyre:

  • Når du kjøper planten på hagesenteret bugner den lille potten over av flotte blader. Den er gjerne allerede ganske stor i forhold til mengden jord den har til rådighet. Plant den over i en litt større potte med god jord.
  • Sørg for god drenering. Oxalis har jordstengler, knoller, og de råtner om det blir for vått. Enten må du ha en potte med hull i bunnen og skål, eller du må ha lecakuler i bunnen — eller gjerne begge deler. Da renner overflødig vann ned og vekk fra jorda. Å blande inn perlitt i jorda, er også effektfullt.
    LES OGSÅ: Dette er perlitt — og slik bruker du det
  • Plasser planten i halvskygge, ikke for sterk sol — men med litt dagslys. Tenk på hvordan gjøksyre vokser villt, i lysninger i skogen.
  • La jorda tørke lett ut før du vanner. Kjenn med fingrene i de øverste centimeterne i potten. Er det tørt vanner du. Om det ikke er veldig varmt, er det gjerne én gang i uken. Har den fått for mye vann, vil bladene visne ned. La den i tilfelle tørke godt opp, før du gir forsiktig med vann og lar den blomstre opp igjen.
  • Oxalis er ikke spesielt næringskrevende, men vokser godt med å litt plantenæring annenhver uke eller én gang i måneden gjennom vekstsesongen.
  • Napp ut visnede blader og blomster regelmessig.
  • På våren kan du fint sette Oxalis ut. Den tåler noen kalde netter, og litt forsiktig frost.
  • Utpå høsten er det tid for å la planten gå i dvale. Den trenger en hvileperiode. Sett den kjølig fra november til mars. I denne perioden kan den enten stå tørt og helt mørkt, helst i omtrent 5 grader, eller med vekstlys (12 timer per dag) i 10-13 grader. Står den i vekstlys kan du gjerne vanne den ørlite hver 14. dag.
gjøksyre, sommerfuglgjøksyre, oxalis triangularis i potte.
SUPERFINE FARGETONER: Oxalis/gjøksyre med de sarte blomstene mot de dramatiske bladene.

Kan Oxalis/gjøksyre stå ute?

Ja! Gjøksyre vokser jo vilt i skog og mark. Men akkurat Oxalis Triangularis er en vekst fra Brasil. Der er den en staude, men her hjemme tåler den ikke å stå ute om vinteren. Men om sommeren trives den godt utendørs. Sett den ut på en plass i halvskygge, i hagen eller i potter på terrassen, fra mai/juni til september. Den er superfin med sine mørke nyanser mot det grønne.

Visste du at bladene på gjøksyre kan varsle været? Når uvær nærmer seg (og om natten) lukker de seg. Og når sola stråler åpner de seg, for å fange lyset.

Er Oxalis Triangularis spiselig?

Gjøksyre inneholde oksalsyre, det samme som du finner i rabarbra. Det er det som gir den syrlige, gode smaken! Jeg husker godt jeg tygget på gjøksyreblader fra skog og mark da jeg var barn. Oxalis Triangularis er også spiselig! Mange gourmetrestauranter bruker både de fine blomstene og bladene for å piffe opp rettene sine. Store mengder oksalsyre er likevel ikke bra, men noen blader for pynt og smak er spennende.

PS: Vær obs på at plantene du kjøper kan være sprøytet, så vent til de skyter nye blader!

LES OGSÅ: Sjekk ut gourmetkokkens tips for gjøksyre i mat på Dagens Næringsliv

Få flere planter ved å dele jordstenglene

Etter en stund vil du oppdage at potten er full av jordstengler/knoller. Bare en liten bit på et par centimeter, er nok til å lage en ny plante. Bryt av og legg i en egen potte, og det vil vokse frem en helt ny plante.

LES OGSÅ: Slik tar du stiklinger av monstera

Én plante, flere navn

Gjøksyre og gauksyre. Sommerfuglgjøksyre eller sommerfuglgaukesyre! Rødkløver, kykkekløver,s ommerfuglkløver. Oxalis Triangularis går under mange navn.

rødkløver, gjøksyre, i potte innendørs
BUGNENDE: De røde fine bladene velter ut av potten og blir bare flere og flere.

LES OGSÅ: Planter som klarer seg fint i en mørk krok i stua

One Reply to “Oxalis Triangularis: Slik får du gjøksyre til å trives”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.