Hagekalender: Oktober

Det begynner å være friskt i hagen, mellom høstfargede trær og busker. Vi fortsetter opprydningen og gjør en innsats for god jord til våren.

LES OGSÅ: Hagekalenderen fra januar til desember

Tid for opprydning i hagen!

Hagen generelt:

Gjør endringer i hagen! Har du drømt om å anlegge en liten sti eller lage et nytt bed? Begynn jobben nå, og få et forsprang til våren.

LES OGSÅ Slik lager du bed der du i dag har plen

Ta knekken på ugresset! Har du områder med mye ugress, for eksempel langs hekken eller i randsoner og skråninger? Nå når det har visnet ned, er det enklere å gå løs på. Spa opp og/eller gå for å dekke det til. En kombinasjon er gjerne mest effektivt. Få unna det du klarer først. Deretter dekker du med jordekke, som fås kjøpt på rull, et tjukt lag papp og avis, eller rett og slett en presenning. Legg tunge steiner eller annet over, slik at det ikke blåser unna. Det mest effektive (om enn ikke så lekkert) er å la dette ligge et helt år, men du kan også dekke med jord til våren og dyrke på toppen.

Gjør en innsats i komposten. Kvist og kvast komposteres raskere om du kutter det opp i mindre biter. Legg kvister og grener lagvis med friskt løv, gress og kjøkkenhageavfall, så får du fart på komposteringen frem til frosten kommer.

Psst … Meld deg på mitt månedlige lille grønne nyhetsbrev — og få en utskriftsvennlig hagekalender

Blomster:

Sett blomsterløk, om du ikke allerede har gjort det. Løken settes med spissen opp, dobbelt så dypt som sin egen høyde. Prøv å mikse flere typer løk sammen, og sett dem gjerne tett. Grupper av blomster ser gjerne penere ut, enn om de står én og én.

Botaniske tulipaner og andre vårløk.
NYE TILSKUDD: Mange løk kommer igjen år etter år, men det er jo moro å tilføre noe nytt. Her har jeg kjøpt inn botaniske tulipaner, som sprer seg. Disse tenker jeg å la være i jorda.

Ta inn pelargonia, fuksia og andre vekster som skal overvintre inne. Har du en kjellerbod eller en garasje, kan det være ideelt? Regelen er at de enten skal gå helt i dvale, da må de stå i ca. 5 grader og HELT mørkt. Bare et lite kjellervindu vil få dem til å strekke seg mot lyset. Du kan evt. trekke over en striesekk eller lignende, for å sikre at de ikke får lys. Alternativ to, som jeg pleier å gjøre, er å sette dem lyst og kjølig, 10-13 grader. Da bruker jeg vekstlys med en timer, for å gi dem 12 timer dagslys hver dag gjennom hele vinteren. Og jeg vanner dem moderat omtrent annenhver uke.

Ta opp knoller og løk som ikke tåler norsk vinter. For eksempel georginer, ranunkler og anemoner. Børst av dem og oppevar tørt, mørkt og kjølig. Er de tidligblomstrende, kan du sette dem i jorda inne i februar eller mars, for å tyvstarte sesongen.

Kjøp amaryllis-løk. Utvalget løk er gjerne mye større enn variasjonen i blomstrende amaryllis i desember. Bestill nå, så har du nydelige blomster til jul.

Kjøkkenhagen:

Vend forsiktig inn kompost. Det er et mål å grave minst mulig i jorda, men ved å bruke en spade og løfte litt på den, kan vi få sneket inn nesten ferdig kompostjord. Jobb deg gjennom kjøkkenhagen, for å få levende og fin jord til neste sesong.

Sett hvitløk. For hvert fedd i settehvitløken vokser det frem en helt ny hvitløk! Det er nesten magisk. Hvitløken har korte røtter, og trenger derfor mye næring i jorda i området der feddet settes. Feddet settes ca. 4-5 cm ned i jorda. Et tips er å sette et par fedd i en potte innendørs også, hvitløksspirer er kjempegodt!

LES OGSÅ: Slik setter du hvitløk

Dekk jorda. Det er et mål å aldri ha svart jord, og det gjelder også om vinteren. Dekk med løv eller gressklipp, gjerne et tykt lag. Mye av det vil nærmest bli til jord, og resten fjerner du til våren. Det er også mange som legger granbar over dyrkekassene. Det beskytter jo mot kulda, men gir ikke på samme måte ny næring til jorda.

Ideer:

Skjær ut Halloween-gresskar! Enten du har lykkes med egne gresskar eller må kjøpe, er det morsomt og fint å sette ut lyslykter 31. oktober. Her i huset er det en hyggelig tradisjon med de minste, som får velge motiver.

LES OGSÅ: Slik skjærer du ut gresskar barna elsker!

Halloween-gresskar skåret ut som en pokemon-ball.
BARNAS FAVORITT: Pokemon-gresskaret ble godt tatt imot av de minste,

7 Replies to “Hagekalender: Oktober”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.