Hagekalender: September

Sesongen går mot slutten. De siste frukt og grønnsaker høstes, blomsterløk settes og vi tillater oss en siste stuss av hekker og busker. Her er alt som kan og bør gjøres i hagen i september.

LES OGSÅ: Hagekalenderen fra januar til desember

Hagen generelt:

Stuss hekken. Mange klipper løvfellende hekker om høsten, jeg tar storklippen på våren — fordi jeg ikke liker tanken på at de er “skadet” når vinteren kommer, de skal liksom få vokse seg litt til først. Likevel er det fint å “rydde litt” i hekken, slik at den ikke er så vill og rotete. Klippes den litt nå, har den god tid til å “lege sårene” før frosten kommer. Har du vintergrønn hekk, kan den klippes når som helst.

Siste gressklipp. Nå er tiden inne for å slå gresset en siste gang. Gressklippet kan legges i bed og over kjøkkenhagen, for å beskytte jorda i vinter – med mindre du er veldig plaget av snegler.

Psst … Husk å vende komposten!

Blomster:

Kornblomster og ringblomter i bedet.
PLUKK EN BUKETT: De siste blomstene er fine å ta med inn!

Del staudene. Bruk en spiss spade til å dele store, tette stauder i to. Sett dem med litt avstand, eller flytt den ene delen til et helt nytt sted i hagen. Slik får du bedre vekst og stauden sprer seg.

Rydd i bedet. Visne vekster er godt vinterdekke, og om du ikke er opptatt av et ryddig og pent bed — er det aller beste å bare la det ligge til våren. Andre ting er viktig å ta vekk, som kålvekster, som kan føre til sykdommer i jorda.

Sett blomsterløk. Vil du sikre deg krokus, tulipaner, påskeliljer og perleblomster til våren, bør løken i jorda mot slutten av måneden – eller tidlig i oktober. Løken settes med spissen opp, dobbelt så dypt som sin egen høyde. Prøv å mikse flere typer løk sammen, og sett dem gjerne tett. Grupper av blomster ser gjerne penere ut, enn om de står én og én.

Psst … Meld deg på mitt månedlige lille grønne nyhetsbrev — og få en utskriftsvennlig hagekalender

Kjøkkenhagen:

Siste innhøsting. Kanskje byr september på en indian summer, men sesongen er like fullt nesten slutt. Høst inn de siste vekstene mot slutten av måneden. Unntaket er rotvekstene, som holder seg ganske godt ned i jorda. Og grønnkål tåler godt å stå ute gjennom hele vinteren.

Kurv med grønnkål fra kjøkkenhagen
GRØNN GLEDE: En kurv full av grønnkål!

Lag hvitløksfletter. Hvitløken du høstet i august er nå tørr og fin. Flett dem sammen til oppbevaring. Flettene er dekorative og er elegante å ha fremme på kjøkkenet eller henge opp. Har du veldig mange hvitløk kan du til og med lage en krans.

Flette av hvitløk fra kjøkkenhagen
ENKEL FLETTE: Det finnes mange avanserte varianter av hvitløksfletter, her er en helt enkel variant.

Frukthagen:

Rak unna nedfallsfrukt. Epler gjør seg bedre i komposten enn strødd utover gresset. Rak unna, så slipper du å tråkke eller skli i råtne epler.

Ideer;

Lag dekorasjoner av tørkede roser. Rosene synger på siste verset. Klipp dem og tørk dem til dekorasjoner. For eksempel ved å binde dem på en krans.

LES OGSÅ: Slik binder du en enkel krans med roser

ENKEL OG PEN: Kvistkrans med roser, laget enkelt med jutegarn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.