Hagekalender: August

August er en herlig tid i hagen. Og det er alltid spennende å komme hjem til hagen etter en lang ferie. Det som møter oss er en (litt gjengrodd) hage i full blomst! Og både frukt og grønnsaker er høsteklare. Nå er det bare å ta for seg!

LES OGSÅ: Hagekalenderen fra januar til desember

Hagen generelt:

Tid for opprydning. Etter noen uker på sommerferie, krever hagen litt stell. Gresset må klippes, hekker kan stusses og ugress må fjernes.

Kjøp nye planter. Mot slutten av måneden er det gjerne salg på hagesenteret. Du kan kjøpe stauder og prydplanter til en god pris. Og det er en fin tid å plante dem. Setter du dem i jorda nå, har de akkurat nok tid til å rote seg godt før vinteren, og vil vokse fint til våren.

Gjødsle gresset. Gi plenen næring for siste gang denne sesongen. Dryss på før en regnbyge.

Psst … Meld deg på mitt månedlige lille grønne nyhetsbrev — og få en utskriftsvennlig hagekalender

Blomster:

Bind opp. Har solsikkene strukket seg og erteblomstene spredt om seg, er det nå på høy tid å binde dem litt opp. Bruk bambusstenger, eller lange grener, som du stikker i jorda og binder dem fast til. Eller bind opp mot husvegg eller gjerder.

Gi næring. Etter å ha stelt seg selv gjennom ferien, er det fint å gi plantene litt ekstra boost ved å tilsette næring i vannet. Bokashi-væske er min favoritt, men har du ikke det kan du lage ditt eget gjødsel av brennesle, eller naturligvis kjøpe på hagesenter. Sommerblomster kan gjødsles to the bitter end, mens stauder kan få ro mot slutten av måneden for å gjøre seg klare til vinteren.

LES OGSÅ: Slik lager du

Sank frø. Mange blomster er nå i ferd med å frø seg. Sørg for å sikre neste års blomstring nå, ved å lagre frøene. Det er enklere enn du tror!

LES OGSÅ: Slik tar du frø fra blodbegerhttps://hageterapi.com/2022/08/24/hvordan-ta-fro-fra-blodbeger/Slik tar du frø av blodbegerTa frø av blodbeger

Avblomstrede stauder kan nå deles. Det har de godt av innimellom. Stikk en spade midt i og del forsiktig i to. Sett plantene litt fra hverandre, eller flytt den ene til et nytt sted. Stauder er også en fin gave til andre!

Kjøkkenhagen:

Høst poteter! Det avhenger naturligvis litt av type potet, men august er gjerne et godt tidspunkt for å ta dem opp. Mange tar dem tidligere også, for å få små, søte poteter. Børst av potetene, men ikke vask dem – da holder de seg lenger. Legg dem i en papirpose, tørt og kjølig (men ikke så kaldt som i et kjøleskap).

Forsyn deg. Nå er i det hele tatt mye klart i kjøkkenhagen. Gulrøtter, agurker, blomkål, brokkoli, rødbeter og tomater. Høst det du skal spise hver dag, og vent litt med resten. Veldig mye holder seg best i jorda eller på planten — og tåler å henge på litt lenger.

LES OGSÅ: Derfor blir ikke tomatene røde

Tomater fra kjøkkenhagen i en skål
SØTE OG GODE: Kirsebærtomater og black cherry-tomater.

Du kan fortsatt så! Er du som meg, litt lei de for at sesongen nærmer seg slutten, kan du makse den ved å så nå. Spinat, plukksalat, reddik .. Det finnes mange vekster som fortsatt kan bli høsteklare før høsten tar tak.

LES OGSÅ: Disse frøene kan du så sent i sesongen

Frukthagen:

Plukk epler, pærer og plommer. Lag eplekake, juice eller syltetøy! Og det du ikke klarer å bruke kan du gi bort til heldige naboer. I gamle dager klarte de å få eplene til å holde seg fine fra de ble plukket i august og helt frem til jul! De ble lagt i silkepapir og pent pakket ned. Trikset er å unngå støt.

Ta et strå, og tre dem på! Endelig kan vi plukke bringebær, jordbær, stikkelsbær og rips. Om du har mye, er det smart å fryse — for de holder seg ikke kjempelenge.

Beskjær bjørnebær og bringebær. De fleste bærbusker beskjæres tidlig på våren, gjerne i mars. Men bringebær og bjørnebær kan med fordel klippes rett etter at de har båret bær. Skuddene er toårige og får bær siste året, dermed klipper du ned de grenene som har båret bær i år.

Ideer:

Lag en blomsterdekorasjon. Ta med noe av blomsterpryden inn i stua! Plukk inn til fine buketter eller dekorasjoner. God, gammeldags oasis gjør det enkelt å lykkes.

Blomsterdekorasjon i oasis med jordbærplanter, kornblomster, ringblomster og erteblomster.
EN LITEN BIT AV HAGEN: Med oasis i et metallfat, har jeg laget en dekorasjon med jordbærplanter, ringblomster, kornblomster og erteblomster.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.