Dyrk selv: Brokkoli i hagen

KUL KÅL: Selvdyrket brokkoli i kjøkkenhagen!

En av nykommerne i kjøkkenhagen i år er brokkoli! Og det skal det bli mer av. For en kul kål! Jeg digger at den vokser seg høsteklar på drøye to måneder, som jo er forholdsvis raskt. Også er det en grønnsak hele familien liker godt! Perfekt dampet eller stekt med smør i panna.

LES OGSÅ: Mine beste tips til forkultivering

 • Sort: Brokkoli Calinaro
 • Familie: Korsblomst
 • Spiretid: 6-7 dager
 • Sådybde: 0,5 cm
 • Spiretemperatur: 20 grader
 • Klare for høsting: 8 uker

Slik lykkes du med brokkoli i kjøkkenhagen:

 1. Brokkoli og andre kålvekster tapper jorda for næring og trenger jord som er rik på nitrogen. Derfor er det lurt å tenke på hva du dyrket på samme sted året før. Aller helst bør det ha vært noe nitrogenfikserende, som erter eller kløverblomster. Det er derfor typisk den som “styrer” vekstskiftet (som handler skifte hva som dyrkes hvor, for å sikre sunn og god jord). Planla du ikke kålvekstene et år i forveien? Fullt forståelig 🙂 For å kompensere for at jorda ikke er optimal, kan du tilføre hønsegjødsel, som er rikt på nitrogen.
 2. Om du ikke har et system med vekstskifte, er det uansett smart å ha det for akkurat kålen! Ikke dyrk kål der du dyrket kål i fjor. Kålen er populær blant små skadedyr, og kan fort få sykdommer som klumprot. Beste måten å unngå både dyr og sykdommer i jorda, er å skifte voksested neste sesong!
 3. Selv om selve brokkolien du høster ikke er enorm, skyter planten ut store flotte blader. Den trenger altså litt plass! For å unngå for mye ugress, liker jeg likevel å ha dem forholdsvis tett. Her har det fungert godt med ca. 40-50 cm mellom hver.
 4. Dekk kålplantene med fiberduk eller nett, for å sikre dem mot kålfluer. Kålfluene legger egg ved rothalsen til planten, og larvene gnager opp røttene. Et annet triks kan være å dekke jorda med gressklipp. Når det tørker blir det et ganske tett dekke og vil til en viss grad kunne hindre kålfluene å komme til. Jeg har faktisk ikke hatt duk over dem i år, og det har gått ganske greit – men det er en sjanse å ta. Skyll brokkolien godt før du tilbereder den, for å sikre deg at små larver ikke følger med ut på tallerkenen!
 5. Brokkolien er høsteklar når du ser at det er like før den går i blomst – da er de små tuppene i ferd med å åpne seg til gule blomster. Kapp av brokkolihodet, men la planten stå. Den vil så skyte ut brokkoliskudd, brokkolini, som du kan høste senere.

Flere tips for brokkolidyrkere? Sjekk ut Agropub her!

DEN BESTE BROKKOLIEN … er den du dyrker selv!

LES OGSÅ: Slik lykkes du med grønnkål!

One Reply to “Dyrk selv: Brokkoli i hagen”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.