Hagekalender: Juli

Sol, sommer og ferie! Nå er vi mange som skal reise fra hagene våre i noen uker, og bekymrer oss for hvordan den vil klare seg alene. Her er tipsene som holder hagen fin i sommer.

Hagen generelt:

Klipp gresset rett før du reiser. Er det veldig tørt og varmt, bør du ikke falle for fristelsen av å klippe det for kort. Er det derimot en typisk norsk, våt sommer, kan du klippe det kort.

Fjern ugress. Gjør en skikkelig innsats på ugressfronten. Få det vekk! Ellers gror de seg godt til i ukene du er borte, og du kommer tilbake til en aldri så liten jungel.

Blomster:

Installer dryppsystem for vanning. Samle krukker og blomsterkasser til samme område, så langt det er mulig, og legg opp en slang med drypp i de ulike pottene. Test dryppsystemet den siste uka før du reiser, så du er sikker på at du finner riktig styrke. Allier deg gjerne med naboer eller venner, som kan kikke innom en gang eller to i ferien for å sjekke at alt står bra til. Og husk at du må kunne få hjelp eller reise hjem og stenge det av, dersom det for eksempel skulle bli et vanningsforbud.

… blir dryppsystem for voldsomt, finnes det enklere løsninger. For eksempel drypptut som skrus på en vanlig brusflaske og settes i jorda. Den vil gradvis slippe ut vann. Denne løsningen holder ikke i tre uker, men en stund.

FERIETID: Sørg for at blomstene ikke står under tak, så får de naturlig vanning når sommerregnet skyller over.

Klipp og knip. Ta for deg og lag sommerens fineste buketter! Knip av blomster for å fremme ny blomstring.

Kjøkkenhagen:

Ta kampen mot skadedyr. Er det snegler å se, bør du for alvor gå løs på dem nå. Det finnes mange råd for å holde dem vekk, men det mest effektive middelet vi har nå er Nemaslug. Dette er små organismer som inntar sneglene og tar livet av dem. Smitten ligger i de døde sneglene, og snegler spiser hverandre — dermed spres smitten. Effekten varer i omtrent seks uker.

Høst det som høstes kan. Salater og spinat vil gå i stokk i løpet av sommeren. Det samme vil mange urter. Da er det bedre å forsyne seg nå! Urter kan tørkes eller fryses, så har du det alltid tilgjengelig.

LES OGSÅ: Klart du kan fryse urter

HJERTESALT: Crisp og friskt!

Ideer:

Lag en blomstrende focaccia! Bruk fangsten fra kjøkkenhagen til å lage verdens fineste bakverk. Dette har blitt en stor trend, og er morsomt å prøve seg på! Dander foaccaciaen som et bilde. Perfekt å servere til grillmaten i sommer.

LES OGSÅ: Slik lager du en blomstrende, vakker foccacia

Sommerfocaccia: Slipp kreativiteten løs.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.