Hagekalender: Juni

Nå er hagen i full blomst! Nå handler alt om å nyte — og å holde vedlike. Mye kan allerede høstes, men det fortsatt rom for å så.

Hagen generelt:

Plenen klippes. Nå vokser det godt, og plenen må klippes hyppig. Er det veldig tørt, bør du ikke klippe den for kort — da blir den lett brun og tørr. Gjødsle med jevne mellomrom for å gjøre gresset sterkt nok til å overgå mosen.

Formklipp vintergrønne busker. Disse krever et par stussinger i løpet av sesongen for å holde fasongen slik du ønsker. Gjør du det jevnlig er jobben mindre.

Beskjær avblomstrede busker. Syrin, skjærsmin og andre blomstrende busker er ferdig med sin prakt for sesongen. Da er tiden inne for å klippe dem. Sett deg inn i om den blomstrer på nye eller gamle grener. Syrinen trenger for eksempel å la skuddene få vokse noen sesonger før de gir blomst. Klipp vekk de eldste, men la de siste årenes skudd stå, samt gi rom for vekst av nye. Skjærsminen tåler godt beskjæring nå, og deretter bør du la den stå til neste blomstring.

Husk komposten! Forsøk å vende komposten med jevne mellomrom, gjerne en gang i måneden. Tilfør friskt gressklipp og annet hageavfall.

Blomster:

Ta opp løkblomstene. Når de har visnet ned, har løkene hentet til seg den næringen de trenger for å gi ny blomst neste år. Da er tiden inne for å ta løkene opp. Legg dem tørt og kjølig, gjerne med litt jord over. Og bevar til du setter dem i jorden på høsten.

PERLEBLOMSTER: Tatt opp med hele blomsten, og lagt til side.

Luk bedene. Pass på at ugresset ikke får etablert seg, særlig nå før du typisk reiser på sommerferie. Dekk gjerne jorden rundt vekstene med tørt gressklipp.

Knip av avblomstrede sommerblomster. Fjern visne topper for å fremme nye knopper. Gjør du det får du en lengre sesong med fine sommerblomster, og du stopper planten fra å gå inn i neste fase – som er å lage frø.

Så nye stauder. Det er et godt tidspunkt for å etablere nye stauder eller flerårige urter. Så dem direkte på friland eller i kasser eller potter utendørs.

Kjøkkenhagen:

Plant ut tomatene. Nå bør det være trygt å sette ut mange av de mer varmekrevende vekstene. Finn en lun og god plass. Husk å herde dem, selv om det ikke er kaldt ute. Herding handler like mye om sterkt sollys og vind, som om kulde.

tomater plante selv
SØTE SMÅ: Nå er tiden inne for å gi tomatene masse sol, slik at de modner og blir røde og søte.

Gi næring. Det holder ikke bare å vanne, mange vekster krever godt med næring. Bokashivæske eller brenneslevann kan du lage selv. Eller du kan kjøpe plantenæring på hagesenteret, gå for de naturlige variantene.

LES OGSÅ: Slik lager du brenneslevann

Frukthagen:

Høst rabarbra! “Regelen” her er å høste før sankthans, da har de gjerne perfekt størrelse.

HØSTEKLAR: Rabarbra i bakhagen.

Ideer:

Sylt rabrabra. Eller hermetiser den. Rabarbraen er selve smaken av sommer, og du kan fint bevare den — slik at du kan nyte det året rundt.

LES OGSÅ: Slik hermetiserer du rabarbra

LES OGSÅ: Slik sylter du rabarbra

SOMMER PÅ GLASS: Hermetisert rabarbra er supergodt til desserter og bakeverk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.