Hva kan man så i mai?

Spørsmålet er jo nesten heller hva du ikke kan så! Det er fortsatt tidlig i sesongen, så med mindre det er vekster som bruker lang lang tid på å bli høsteklare, er det ikke for sent.

Paprika og tomater er eksempler på vekster som du ikke vil rekke å få noe særlig dreisen på før høsten kommer.

Utover det, er det mange muligheter! Både direkte ute på friland og inne til forkultivering. Her er seks frø jeg setter i jorda nå.

LES OGSÅ: Hvordan lage kjøkkenhage på plenen

Så i mai til kjøkkenhagen

Mais bør sås i mai

Mais plante dyrke selv klar for høsting
Dyrke egne maiskolber! Det må jo blir bra. Krysser fingrene for at jeg kan høste deilige maiskolber på sensommeren.

Det er faktisk aller første gang jeg prøver meg på mais i år! Og jeg er spent på resultatet. Jeg har lest at de ikke er så glade i å flyttes på når de blir for store, derfor er det ikke så lurt å begynne for tidlig. Jeg har sådd mine inne i vinduskarmen nå, siden det er både surt og kaldt ute fremdeles — planen er å sette dem ut så fort værmeldingen tillater det.

Mais er supert å plante i kombinasjon med andre vekster, lang og strak som den er. Den tar ikke mye av jordoverflaten, men maisen skal ikke stå for tett. En kjent samplantning kalles “De tre søstre”, og kombinerer mais, gresskar og bønner. Maisen blir klatrestativ for bønnene, og gir tilbake ved å tilføre nitrogen i jorda. Gresskar dekker jordoverflaten og beskytter mot ugress.

LES OGSÅ: Dette kan du så direkte ute – selv om det er kaldt.

Bondebønner bør sås i mai

Tre grønne bondebønner dyrk selv
Ekte supermat! Bondebønner er veldig sunne og rike på proteiner.

Jeg har alltid vært glad i å dyrke sukkererter, og i år skal jeg “go large!” — det blir bondebønner også. For de store bondebønnene er faktisk ikke bønner, men erter. Det gjør at du kan så dem rett ut nå! For erter tåler og spirer i litt kaldere vær enn sine slektninger, bønnene. Bondebønnene er store belgvekster, supersunne og morsomme planter. Jeg har dessuten hørt at de er supergode å lage falaffel av!

Settepoteter bør i jorda i mai

Kurv med poteter fra egen hage
God fangst: Liam (5) var på potetslang i fjor.

Poteter er takknemlig å dyrke. Det er nesten umulig å mislykkes. Nå får du kjøpt settepoteter på de fleste hagesentrene. Det er viktig å bruke settepoteter, og ikke bare noen fra matbutikken, som kan ha med seg sykdommer. La potetene ligge på benken inne til de får groer, ca. en centimeter lange små spirer. Da er tiden inne for å legge dem i jorda. Sørg for å ha god jord, gjerne blandet med kukompost. Potetene legges 7-10 cm nede i jorda. Når plantene har vokst seg 10-15 cm høye, kan du hyppe dem — det betyr at du legger på mer jord rundt planten, slik at den nederste delen dekkes av en liten jordhaug. Det gir flere poteter! Jeg høster potetene i slutten av juli, da er de små og gode!

Grønnkål kan sås i mai

Kurv med grønnkål
Sprø og god: Grønnkål smaker 10 ganger bedre rett fra planten enn kjøpt i butikk.

Så grønnkål nå, og du kan spise til langt utpå høsten. Grønnkålen vokser ganske raskt til en størrelse som gjør at du kan begynne å høste blader. Skjær av bladene du trenger, og planten fortsetter å vokse og gi nye blader. Jeg hadde fem grønnkålplanter og hadde mer enn jeg trengte for sesongen! Mange synes og grønnkålen blir enda bedre etter de første frostnettene på høsten, da smaken blir mildere.

LES OGSÅ: Lag superdigg grønnkålsnacks!

Rødbeter bør sås i mai

Sunne godbiter: Bak dem eller juice dem!

Jeg har skikkelig dilla på rødbeter om dagen! Jeg baker dem i ovnen som tilbehør til middagen eller juicer dem med frukt til frokosten. Nå kan du så dem direkte. Sørg for at jorda er porøs og fin, ingen store harde klumper som vil ødelegge for rødbeten. Så i omganger, da har du søte små rødbeter hele sesongen – de er aller best når de er små!

Så blomsterfrø i mai

Erteblomster kan sås i mai

erteblomster dyrke selv
Pene og velduftende: Søte små klatrende erteblomster.

Jeg tror ikke det er noen blomster som dufter nydeligere enn erteblomstene! De lukter så fantastisk godt. De kan sås direkte ut nå. Jeg har sådd dem langs leveggen mot plattingen, og planen er at de skal dekorere veggen med fargerike blomster. Dette er en av mine klare favoritter!

LES OGSÅ: Dette sår jeg i april (og du kan fint så det nå også!)

2 Replies to “Hva kan man så i mai?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.