Nødhjelp til en pjusk Calathea med brune kanter

Mange av de grønne fine plantene vi har inne, hører naturlig hjemme i fuktige tropiske områder. Da er innelufta vår noe ganske annet! Spesielt om høsten og vinteren, når vi skalker lukene og fyrer — da blir lufta knusktørr, det kan vi jo til og med kjenne selv på hud og hår. Om sommeren er det noe bedre, men likevel ganske langt fra deres naturlige habitat i Latin-Amerika.

Calathea er en slik plante. Den hører til pilrotfamilien, som har mange trendy inneplanter, som for eksempel Stromanthe.

LES OGSÅ: Slik får du to planter av én Stromanthe

Etter vinteren så min grønne Calathea Orbifolia superpjusk ut. Bladene var brune i kantene, og den var langstrakt og spinkel. Etter noen spede forsøk på omplassering i huset og ekstra næring i vannet, holdt jeg på å miste motet. Men under jorda var den fin, røttene hadde det bra, og det var anlegg til nye blader. Derfor ble løsningen å kappe den helt ned!

… og det fungerte! Her kan du se utviklingen.

8 tips for stell av Calathea

 1. Ha lecakuler eller sand i bunnen av krukken, så det fyller ca. 20 %.
 2. En ny Calathea må alltid plantes om å få mer jord. De har det gjerne trangt og står i lite næringsrik jord på hagesenteret. Bland næringsrik jord (80 %) med litt sand eller perlitt (20 %). Sanden eller perlitten gjør at jorda får god drenering, altså at røttene ikke blir stående i fuktig jord og råtne – om du vanner for mye. Psst …. Jeg har skrevet om perlitt her!
 3. Hold jorda lett fuktig, aldri tørr — men ikke våt. Det er kunststykket! Kjenn på jorda før du vanner. Stikk fingeren nedi, det kan gjernevære tørt på i overflaten, men begynner de tå bli tørt 5-10 cm nedi potten også, er det på tide å vanne igjen. Husk at det er lettere å redde en Calathea som har hatt det litt for tørt, enn en Calathea som har druknet.
 4. Ha næring i vannet én gang i uka, eller annenhver uke, litt avhengig av hvor ofte du må vanne.
 5. La gjerne vannet stå i kanna over natten, før du vanner. Calathea er ganske sensitiv på stoffer i vannet — mange anbefaler kun regnvann!
 6. Dusj planten med vann fra en sprayflaske en gang om dagen, for å etterligne et mer tropisk klima … hvis du ikke har investert i en luftfukter da!
 7. Brune kanter på bladene? Jeg har faktisk lest at du kan klippe av de brune kantene med en skarp saks. Og jeg har prøvd det, med ok hell. Det funket fint — og bladene fortsatte å vokse! Men dette var midt på vinteren, og det tok ikke så lang tid før nye brune kanter viste seg.
 8. Fjern visne eller brune blader, og gi rom for nye! Og ikke nøl med å klippe mye ned, så lenge rota er frisk, skyter den opp nye friske fine blader!

LES OGSÅ: Derfor før inneplantene dine!

4 Replies to “Nødhjelp til en pjusk Calathea med brune kanter”

 1. Hei! Jeg har en calathea som bare visnet så jeg klippet den helt ned og satte den i vinduskarmen det det kommer masse sol, men tar det lang tid før det slår noe røtter? Jeg syns det tar lang tid

 2. Hei! Calatheaen min sliter og jeg skjønner ikke hvorfor! Bladene bare knekker i stilkene og snart har jeg klippet halve planten. Den er over 80cm høy, så dette er ekstra kjipt. Noen tips?

  1. Ikke vært borti at den knekker, men det kan vel tenkes at den trenger mer vann eller mer næring? Min erfaring er at de vokser fort opp igjen og med finere blader – så ikke vær redd for å klippe end ☺️

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.