Hagekalender: Mai

Et godt gammelt kjerringråd er å plante ut etter 17. mai. På dette tidspunktet kan du stort sett plante ut alt av små vekster, som du har i potter og brett inne. Det begynner for alvor å bli grønt og peoner og blomstrende busker viser seg snart fra sin beste side.

Hagen generelt:

Luk bed og kasser. Begynn kampen mot ugresset nå, mens de ennå er små. Sørg for å ta dem opp med hele rotsystemet, om det lar seg gjøre. Særlig brennesle og skvallerkål titter tidlig opp av jorda.

Klipp gresset. Litt avhengig av hvordan våren har vært, er begynnelsen av mai gjerne tidspunktet for første klipp. Ikke klipp for kort ennå, la det vokse seg litt til først. Det er også en fin tid for å gjødsle litt igjen, gjerne før en regnskur.

Kos deg med blomstrende prydbusker! Mot slutten av måneden (+/-) er syrinene og andre tidligblomstrende busker på vei ut i blomst og det dufter nydelig i hagen.

Syriner i vase og madeleine
DUFTEN AV VÅR: Husk å klippe av et par syriner som du tar med inn. Da sprer den nydelige duften seg i stua!

Blomster:

Flytt sommerblomstene ut. Inne har du nå sommerblomster som begynner å få en god størrelse. Husk å herde dem, ved å sette dem ut på terrassen et par timer hver dag i opp mot én uke. Finn en bra periode ved å følge med på værmeldingen. Mildt, lunt og ikke for sterk sol er ideelt. Deretter kan du plante ut i bed og krukker.

Nyt blomstringen! Flere stauder går i blomst i disse dager, stemorsblomstene bugner og allium pryder høyt over bakken. Akeleie er også blant de første som springer ut!

BUGNER: Stemoren som ble plantet tidligere i vår er nå på sitt beste.

Kjøkkenhagen:

Plant ut! Med unntak av veldig varmekrevende vekster, som for eksempel tomat, kan de fleste plantes ut nå. Sørg for at de har hatt noen dager med herding, altså at de settes ut noen timer hver dag for å venne seg til vær og vind.

Sett poteter. Potene som har ligget i vinduskarmen for å få groer, er nå klare for jorda. Sett dem i kasser eller bed, eller til og med i potter.

Høst gressløk. Fråts med masse frisk og fin gressløk. Den kan også fryses med olje eller tørkes. Nydelige lilla blomster titter frem fra gressløken. Gressløken etablerer seg godt og sprer seg villig. Del den opp og gi bort til venner og kjente.

LES OGSÅ: Klart du kan fryse urter

Beskytt mot skadedyr. Legg fiberduk over kål- og gulrotbed, for å unngå angrep av kål- og gulrotfluer. Hold øynene åpne for snegler, og gjør tiltak rundt kassene for å holde dem vekk.

LES OGSÅ: Slik holder du sneglene unna

HVITLØK: Fedd av settehvitløk ble satt i september/oktober, og er blant de første vekstene som virkelig strekker seg i kjøkkenhagen.

Frukthagen:

Luk mellom bærbuskene. Mye ugress trives godt sammen med bærbuskene, og tar du dem tidlig er det enklere å holde styr på. Særlig bringebær har en tendens til å tiltrekke seg brennesle. Ta på deg hansker og røsk vekk.

Legg halm eller tørt gressklipp rundt jordbærplantene. Dette gir et fint dekke som holder ugresset vekk, og samtidig vil det holde bærene oppe fra jorda når de dukker opp. Men forsøk å holde det tørt, sneglene elsker å krype rundt under jorddekket.

Ideer:

BLOMSTERGLEDE: Lag en krans til den store dagen!

Lag en 17. mai-dekorasjon med blomster. Bruk oasis i en elegant form eller lag en krans med blå, hvite og røde blomster.

LES OGSÅ: Slik lager du en 17. mai-krans

Piff opp maten spiselige blomster! Stemor, blomkarse, ringblomst og lavendel er spiselige vekster. Og med dem på tallerkenen blir selv de kjedeligste retter fine.

LES OGSÅ: 10 spiselige blomster fra hagen

Salat med spiselige blomster
LA DET BLOMSTRE: Salat med stemorsblomster.

Lag syrinsirup! Visste du at syriner også er spiselige? De har en litt bittersøt smak. Du kan røre dem sammen med sukkeret, du kan bruke dem til å lage fine isbiter. Og du kan lage sirup! Sirupen kan brukes til å smaksette dressinger, bakverk og ikke minst til å lage verdens beste drink.

LES OGSÅ: Slik lager du syrinsirup

2 Replies to “Hagekalender: Mai”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.