Hvordan lage blomsterbed på plen

Med alle spirene jeg har på gang her inne, trenger jeg mer plass i kjøkkenhagen ute! Jeg har fire pallekarmer, men bestemte meg for å lage et langt bed ved siden av — der det i dag er plen. Her skal det vokse mais og gresskar, blant annet.

LES OGSÅ: Slik lager du en bedkant av tre og cortenstål

Men hvordan går man frem for å gjøre plen om til blomtserbed eller kjøkkenhage? Her er måten jeg gjorde det på!

LES OGSÅ: Lag ny jord av hageavfall

Skåret ut omrisset av nytt bed i gressplenen.
Det nye bedet er tegnet ut i jorda med en skarp spade.

Slik lager du et nytt bed på gressplenen

  1. Bruk en spiss spade til å markere området der du skal ha bed. Ved å stikke spaden ned i jorda, skjærer du et omriss og løsner det fra resten av gressmatten.
  2. Skjær området opp i mindre ruter av gress, i en en størrelse du klarer å dra opp. Hos meg var det omtrent 60×40 cm. Stikk spaden innunder for å løsne gresset.
  3. Dra opp gressrutene, snu dem rundt og legg tilbake. Du kan også kaste det i hageavfallet — men jorda er gjerne helt super under gresset og vil komme godt med. Ved å legge dem opp ned, vil gresset streve med å vokse videre — og du får bruk for det som et godt materiale i jorda du skal dyrke i. (Dette trikset lærte jeg fra Bokashi-bloggen, les mer om hvordan de gjorde det her!)
  4. Gress vokser villig, så i tillegg til å snu gressmatten opp ned — dekker vi området med et tjukt lag aviser. Gjerne to-tre aviser tykt! Du kan også bruke papp eller lignende. (Jeg hadde ikke nok aviser i hus, men krysser fingrene for at gresset ikke trenger igjennom.) Avisene vil holde gresset tilbake, og etterhvert løse seg opp i jorda. Fukt gjerne avisene med hageslangen, så holder de seg på plass.
  5. Dekk bedet med kompost, aller helst bokashi. Jeg hadde ikke mer god bokashijord tilgjengelig, så la halvferdig hagekompost og kugjødsel over.
  6. Dekk tilslutt med jord. Og tramp litt på plass. Vips har du et nytt bed, klart for å dyrke i!

LES OGSÅ: Bokashijord fikk fart på sukkerertene!

PS: Hvor mye jord skal du legge på? Tenk på hva du skal dyrke her! Har du et tjukt lag aviser 15 cm under jorda, så er det ikke akkurat gulrøtter du sår første året. Etterhvert vil avisene gå i oppløsning og du kan dyrke hva som helst!

Tips! Poteter brukes av mange for å forbedre jorda. Du kan faktisk dyrke poteter i et bed som dette. Skjær hull i avisene og legg potetene i hullet, før du dekker dem med jord. Potetene vil jobbe godt med jorda gjennom sesongen!

Gessmatte snus opp ned.
Ved å “skjære” gressmatten i små biter, kan du enkelt løfte dem opp og snu dem.
Meitemark i jorda
6-åringen hjalp til og fant massevis av meitemark i jorda — beviset på at denne jorda må få bli en del av kjøkkenhagen.
Aviser over jorda, der bedet skal anlegges.
De snudde gressmattene dekkes med aviser. Jeg hadde et for tynt lag, såvidt det strakk til. Ideelt sett skal det være et par aviser tjukt.
Kukompost legges på.
Kugjødselkompost legges på over avisene, sammen med litt halvveis kompostert hageavfall.
Ferdig bed! Her skal det dyrkes gresskar.

LES OGSÅ: Dyrk dine egne gresskar!

6 Replies to “Hvordan lage blomsterbed på plen”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.