5 frø du kan så ute tidlig — selv om det er kaldt

KOM I GANG: Så fort det lar seg gjøre å pirke litt i jorda kan du begynne å så!

Klør det i fingrene etter å komme i gang der ute i kjøkkenhagen? Det gjør det her. Særlig nå, som jeg har hatt tid til å fikse og ordne i hagen i ferien. Pallekarmene står klare!

Det er nattefrosten vi venter på at skal slippe taket, den må gi seg! I natt var det -1 her hvor jeg bor, men ser du på værmeldingen har vi milde dager i vente!

LES OGSÅ: Her kan du kjøpe vårblomster på nett

Det er litt risikosport å så ute nå, men det lar seg gjøre! De fleste frø tåler kulde, så lenge de ikke har begynt å spire. De skjøre spirene derimot, tåler dårlig når gradene faller. Bortsett fra løkspirene som titter opp av jorda nå, kjenner jeg ikke til noen spirer som setter pris på at gradene dropper under null. Men det er en del spirer som takler lave temperaturer bedre enn andre, noen helt ned til 4 grader. Det er disse jeg drister meg til å så nå! Så gjelder det å følge litt med på værmeldingen, blir det plutselig en kald natt dekker jeg til pallekarmen med et lokk.

Her er fem frø som bør tåle greit å sås nå! Frøene spirer når temperaturen i jorda blir passe høy.

1: Gulrøtter

I går sådde jeg gulrot med såbånd! For å fremskynde prosessen litt har jeg et lokk med gjennomskinnelig plast.

Gulrøttene trenger gjerne omtrent tre måneder før de er høsteklare, derfor er jeg alltid litt utålmodig med å få dem i jorda. De spirer fra 15-16 grader, og tåler ned i 5-6 grader. Her er røttene viktig, naturligvis, så de skal man ikke tukle for mye med — dermed er det ikke noe særlig å forkultivere og prikle gulrøtter.

LES OGSÅ: Mine beste tips for å lykkes med gulrøtter

2: Reddik

Reddik er gjerne den første grønnsaken som er høsteklar.

Disse vokser raskt, og det gjør at den sårbare tiden er ganske kort. Reddiken er høsteklar på allerede fire-fem uker! Også her er roten det avgjørende, men det er lettere å lykkes med å forkultivere reddik enn gulrot — om du har veldig dårlig tid.

LES OGSÅ: Dyrketips for raske redikker!

3: Persille

Fjorårets urtevegg! Med både blad- og kruspersille.

Persille er en urte som bruker litt tid på å spire, gjerne godt over to uker, derfor er det jo også kjekt å komme i gang tidlig. Til gjengjeld klarer den seg ned til forsiktige 5 grader. Persillen trives godt sammen med reddik, så det er en god sammensetning for tidlig vårsådd.

4: Spinat

To rader med spinat ble sådd i går.
Denne typen spinat heter Gammason, og smaker kjempegodt!

Spinat er perfekt å dyrke tidlig og sent i sesongen, faktisk er det ikke noe særlig når det er for varmt! Den spirer på omtrent en uke og er høstklar innen halvannen måned. Har du blandet hønsegjødsel i jorda, er det faktisk ikke det beste for spinaten — som ikke er så glad i for nitrogenrik jord. Utover det er den enkel å dyrke!

LES OGSÅ: Slik dyrker du spinat

5: Dill

Dill i blomst! Har du sett noe finere?

Selveste smaken av sommer! Den kan du begynne tidlig med. Den spirer villig ved ganske lave temperaturer og tåler helt ned til fem grader. Dyrk dem gjerne sammen med gulrøttene.

LES OGSÅ: Slik lager du kompost av hageavfallet

2 Replies to “5 frø du kan så ute tidlig — selv om det er kaldt”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.