Hagekalender: April

vårblomster, tulipaner, påskeliljer og lyng
VÅRGLEDE: Fyll krukkene med fine vårblomster. Stemor, påskeliljer, lyng og tulipaner holder seg godt selv om det ennå er kaldt om nettene.

Endelig begynner det å bli mildere. Det klør i fingrene etter å komme ordentlig i gang i hagen, og hos mange begynner det kanskje å bli fullt i vinduskarmene inne med vekster som forkultiveres. Nå gjelder det å ikke la seg rive med — og plante ut for tidlig. April kan plutselig snu og snø- og haglbyger kan overraske. Men vårtegnene melder seg, med fargerike løkblomster som titter frem.

Hagen generelt:

Prepp bed og rabatter. Fjern jordekking fra bedene. Spa forsiktig inn kompost og gjødsel i jorda, for å gi god næring til plantene som skal vokse der. Forsøk å ikke grave for mye, for å bevare mikrolivet i jorda.

Blomster:

Beskjær rosene. Når faren for frost er mer eller mindre borte, kan du klippe rosene. Fjern alt som er dødt og vissent, slik at det bare er friske fine grener igjen.

Sett sommer- og høstblomstrende knoller og løk. Om det er knoller, for eksempel dahlia/georginer, kan du legge dem i bløt i litt vann et par timer før du setter dem i jorda.

Tulipaner i krukke

CRISPE TULIPANER: Elsker tulipaner! Og i krukke på terrassen gjør de seg godt.

Pynt opp med løkblomster og vårlyng! Når vinteren slipper taket, titter krokus, påskeliljer, tulipaner og andre løkblomster frem. Et sikkert vårtegn! Fikk du ikke satt løk i høst? Da kan du selvfølgelige fylle krukkene med løkblomster fra hagesentrene.

Tid for å herde ranunkler og anemoner. Jeg setter anemoner og ranunkler i jorda i potter inne i februar, for så å sette dem ut. Disse knollene tåler ikke så godt norsk vinter, så da jukser jeg litt, for å få dem i blomst tidlig. Disse tåler nemlig en lett frostnatt, og kan derfor sette farge på hagen tidlig i sesongen. Nå får de lufte seg ute et par timer hver dag, før de settes ut.

Kjøkkenhagen:

Forbered dyrkekasser eller bed. Hva skal du dyrke hvor? Kanskje trenger du å utvide med en ekstra kasse eller et nytt bed? Sørg for at jorda er optimal og spa inn kompost eller bokashi, om du har. Også her er det lurt å ikke spa for mye, for å bevare mikrolivet i jorda. Unntaket er om du skal dyrke rotgrønnsaker, som gulrøtter og beter. Da kan det være lurt å løsne litt opp i jorda – slik at de får fritt leide til å gro.

KLAR FOR SESONGEN: Kjøkkenhagen er utvidet med et nytt bed.

Legg poteter til groing. Potetene skal i jorda i mai, og nå er tiden inne for å legge dem frem i lyset, så de får fine groer.

Så gulrøtter. Det går fint å vente med dette til mai, men er du (som jeg) gira på å komme i gang – kan du fint så gulrøtter direkte utendørs nå. Gulrøtter er det absolutt best å ikke forkultivere, da de blir rare i formen av å flyttes.

Plant ut de første vekstene. Når faren for frost er over, og bakken er varmet opp, er det klart for å sette i gang. Noen vekster krever mindre varme enn andre, og flere tåler fint å plantes ut nå. Spinat, salater, reddik og sukkererter, for eksempel. Det er også vekster du fint kan så direkte ute nå!

Tomater, gresskar, basilikum og agurk er eksempler på planter som bør stå inne en god stund ennå. Pass på å herde plantene før du setter dem, alternativt kan du sette dem ut under en fiberduk den første uken.

Hold øye med forkultiveringen. Sørg for at plantene inne får vann, og etterhvert som de nå begynner å vokse seg til bør de få mer næringsrik jord. Har du bredsådd er det nok på høy tid å prikle over i hver sin lille potte nå.

Inne er det også fint å så gresskar og squash nå! De vokser ganske fort, så vær obs på at de må få litt plass – de skal nemlig ikke flyttes ut før det er godt og varmt.

LES OGSÅ: Dette kan du så i april

Frukthagen:

Del rabarbraen. Begynner rabarbraen å bli stor og gammel, da har den godt av å deles. Sett en spiss spade midt i og del den i to — eller flere. Gi bort eller plant med større mellomrom eller nye steder i hagen.

VÅKNER TIL LIV: Rabarbraen begynner så smått å titte frem fra jorda igjen.

One Reply to “Hagekalender: April”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.