Hvordan beskjære vierhortensia

Vierhortensia er en takknemlig og fantastisk busk, som også er utrolig enkel å beskjære. Faktisk trenger den ikke å beskjæres i det hele tatt, men den blir finere og fyldigere om du gjør det. Vierhortensia blomstrer på årets skudd. Det betyr at blomsterknoppene dannes i løpet av våren på ny tilvekst. Av den grunn kan den beskjæres kraftig tilbake.

tørr vierhortensia, hydrangea annabelle, skal beskjæres nå på våren
Er den ikke helt nydelig? Jeg har nesten ikke hjerte til å klippe den ned!

Når beskjære vierhortensia?

Mens hagehortensia må beskjæres etter blomstring, for ikke å klippe vekk blomsterknopper, kan vierhortensia klippes høst eller vår. Siden blomsterstandene er fine også når de er tørre, lar jeg dem stå gjennom vinteren og beskjærer tidlig på våren. Det viktigste er at den klippes før blomsterknoppene dannes, så mars eller april er et godt tidspunkt.

Hvordan beskjære vierhortensia?

Det er ikke så mye du kan gjøre feil når du klipper vierhortensia. Mange klipper den nærmest helt ned, og lar det komme nye skudd helt fra bunn. Det første året vil du ha enstakede skudd fra bakkenivå. Disse klipper jeg ned til ca. 20 cm, rett ovenfor et punkt med bladknopper. Neste år vil du både ha enstakede nye skudd, og eldre “stammer” som har forgrenet seg. På de forgrenede klipper jeg ned de nye skuddene som skyter ut fra “stammen”, ned til ca. 10-15 cm. Resultatet er en mer buskete vekst, en fyldig plante med mange blomster.

Vierhortensia beskjæres i april

Avklippet kutter jeg i små biter og legger det rundt busken. Chop and drop! Den enkleste måten å kompostere på. Avklippet dekker jorda og hindrer frøugress i å etablere seg. Samtidig gir det mat til mikrolivet og forbedrer jorda.

Slik ser vierhortensiaen ut etter at jeg har klippet den ned:

Vierhortensia som er klippet ned.

LES OGSÅ: Driv frem blomstrende kvister innendørs

PS: Visste du at vierhortensia sprer seg med rotskudd? Noen synes kanskje det er problematisk, men kan du tenke deg noe finere en vierhortensia som sprer om seg? Er du uenig, må du altså bare fjerne rotskuddene 🙂

LES OGSÅ: Dette kan du så i mars!

One Reply to “Hvordan beskjære vierhortensia”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.