Artisjokker kan overvintre

Visste du at artisjokker er stauder? De kommer tilbake år etter år! Men i Norge er vinteren ofte for tøff for dem, særlig det første året før de er sterke planter. Jeg sådde artisjokker i fjor på denne tida, bare tre av fem ga meg høsteklare artisjokker – og kun én per plante. Og jeg som hadde håpet på flere blomster fra hver! Jeg leste meg opp og skjønte raskt at artisjokkene ga bedre avling senere år, og bestemte meg for å forsøke å overvintre plantene i kjelleren.

LES OGSÅ: Min erfaringer med å dyrke artisjokker fra frø

Jeg gravde dem opp fra jorda og satte dem i kjellerboden. Der er det ikke veldig mye lys, men litt. Og den er kald, men ikke veldig kald. Så jeg var usikker på resultatet. Enda mer usikker ble jeg i løpet av vinteren, da jeg så dem periodevis skyte opp lange, spinkle, lysegrønne skudd som ropte etter mer lys!

Men her er de altså, tatt opp fra kjelleren, grønne og fine, i god vekst!

overvintret artisjokk
Se så fin! Det er ikke så lett å se på bildet, men denne har også et rotskudd – som jeg etterhvert kan dele fra moderplanten.

PS: Jeg har gitt dem vann med litt bokashivæske, og det tror jeg de vokser godt på! Det er en fin tid å tilføre næring i vannet til de fleste vekster nå.

LES OGSÅ: Dette kan du så i mars!

2 Replies to “Artisjokker kan overvintre”

  1. Hei- og takk for en inspirerende blogg!!
    Jeg gjorde et mislykket forsøk på å dyrke frem artisjokker i fjor. Trolig sådde jeg dem for sent på våren. I år sådde jeg frøene i februar og håper på bedre lykke denne gang!
    Jeg har et par spørsmål: plantet du dem i pallekarmer eller på friland? Frittstående uten støtte? Kunne en stor potte fungert, tror du?
    Hvordan klippet du dem ned til overvintring?

    1. Så hyggelig å høre! Ja, jeg hadde dem i pallekarm – men trolig for tett. Siden de skal tas inn om vinteren, tenkte jeg å plante dem i hver sin store potte i år. Da er det nok bare viktig å gi dem nok næringsrik jord.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.