Hva kan man så i mars?

Nå nærmer det seg! Våren begynner så smått å vise seg. Og det begynner å være på høy tid å forkultivere en rekker forskjellige vekster. Nå er dessuten dagslyset tilbake, og du kan lykkes med dyrkeprosjekter i vinduskarmen uten vekstlys (litt avhengig av hvor du bor).

Her lister jeg opp noe av det jeg sår i disse dager, men det er selvfølgelig litt delte meninger og tanker rund hva som skal i jorda når! Det handler jo i stor gard om når du vil kunne høste eller ha hagen i full blomst. Noen vekster tar lang tid, andre går raskere.

Når du skal så handler også om plass! 50 spirer på et brett krever ikke all verdens, men rekker de å vokse seg store før du kan plante dem ut – fyller du raskt hele huset med potter!

Så i mars til kjøkkenhagen

Tomater bør sås i mars

Dyrk dine egne tomater, tomater på busk.
SØTE SMÅ: Ingen tomater smaker bedre enn dem du dyrker selv.

Årets tomater må i jorda nå! Jeg tyvstarter faktisk av og til i februar, også. Her er det nok litt delte meninger, for tomater vokser ganske fort – og skal du ha mange planter tar de fort en stor del av stua før du planter dem ut! Men jeg har nettopp sådd årets tomater! På hagekurset jeg går på anbefalte de å så tomater først halvdel av mars.

Les mine erfaringer og tips for å lykkes med tomater her!

Mange urter bør sås i mars

basilikum dyrke selv
Basilikum er min favoritturt! Foto: Markus Spiske | Unsplash

Basilikum, koriander, persille og en del andre urter er også perfekte å så nå. Jeg er spesielt glad i basilikum! Bare lukten av den gjør meg lykkelig. I år dyrker jeg både den klassisk grønne og en lilla variant. Og det er jo så deilig å ha friske urter tilgjengelig for matlaging. Det beste med å dyrke egne urter er også at de holder hele sesongen og vel så det. Mens butikkjøpte urter tar kvelden etter en ukes tid, vil en selvdyrket koriander gi nye blader til langt utpå høsten.

LES OGSÅ: Klart du kan fryse urter!

Brokkoli bør sås i mars

Grønn og god brokkoli! Foto: Leilani Angel | Unsplash

Det er første gang jeg begir meg ut på å dyrke brokkoli! Men i år gleder jeg meg stort til å se de vokse frem i kjøkkenhagen. Spirene titter så smått opp av jorda nå. Det anbefales å forkultivere brokkoli i fire til seks uker før utplanting, så få frøene i jorda nå. Brokkoli finnes i mange varianter, fra kraftige calinaro til klassiske calabrese.

Blomkål bør sås i mars

Blomkål dyrke selv
Blomlålen titter frem fra bladverket. Foto: Eric Prouzet | Unsplash

Nok en ny vekst i min kjøkkenhage! Blomkål trenger to, to og en halv, måned før de er høsteklare. Så da er det bare å regne på når du vil ha avling! Et tips kan også være å så dem i omganger, så har du blomkål gjennom hele sesongen.

Rødkål bør sås i mars

Så dyrke selv rødkål
Rødkålen er en vakker grønnsak! Fin i bedet, fin på tallerkenen. Foto: Matilda Bellman | Unsplash

Av kålvariantene er dette min favoritt! Både på grunn av den fine fargen, men også fordi den smaker best. De er også store og morsomme vekster, som er gøy å ha i kjøkkenhagen. Rødkål trenger fire måneder for å bli høsteklar, og da sier det seg selv at det er viktig å begynne litt tidlig.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med grønnkål

Så blomsterfrø i mars

De fleste sommerblomster bør sås i mars

så solsikker frø
Barnas favoritt: Store solsikker! Foto: Olia Gozha | Unsplash

Jeg har ikke veldig mye erfaring med å så blomster! Men i år har jeg flyttet fokus fra kjøkkenhagen til bedene. Jeg ønsker meg en bugnende fargerik hage! Og skal jeg ha fart på blomstringen er dette tida for å frøene i jorda. Jeg har flere blomsterfrø i jorda nå, blant annet for busknellik, ringblomst, stemorsblomst, solsikke, sommerasters, valmue og blomkarse.

LES OGSÅ: Nå blomstrer det! Hagen min i juli i fjor.

LES MER: Mine beste tips for å lykkes med forkultivering

6 Replies to “Hva kan man så i mars?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.