Dyrke selv: Så dine egne gresskar

Gresskar er en morsom plante! Den vokser fort og slynger seg avsted i bedet ditt, og plutselig under bladene oppdager du fruktene som vokser seg store. De finnes også i utallige varianter, så her er det bare å utforske og finne sin favoritt.

I år dyrker jeg muskatt-gresskar! En sort jeg oppdaget til Halloween i fjor. Jeg var nemlig altfor sent ute med å kjøpe gresskar, og dro fra butikk til butikk. Plutselig fant jeg dette vakre matte gresskaret! (Se hvordan det ble som Halloween-gresskar her!)

Muskatt gresskar er det fineste gresskaret jeg har sett! I bakgrunnen ser du tre fine små hokkaido-gresskar.

Er det ikke helt utrolig fint? Leste på frukt.no at muskatt-gresskaret kalles Cinderella Pumpkin, fordi det ligner på det gresskaret i filmen om Askepott! Da jeg stod med det store, fine gresskaret på disken i frukthandleren, bestemte jeg meg for å samle frø fra gresskaret og forsøke å dyrke frem egne i kjøkkenhagen.

Tips! Det er morsomt å ta frø fra fine grønnsaker og frukter jeg oppdager i butikken, men husk at det ikke er sikkert de trives så godt i vårt klima. Vil du være garantert suksess kjøp frø bergenet på norske forhold, solhatt.no er en av mine klare favoritter for frøhandel.

  • Spiretid: 3-4 dager
  • Sådybde: 2 cm (spissen opp)
  • Spiretemperatur: 20-25 grader
  • Klare for høsting: 18-20 uker (første gresskar)

Slik lykkes du med å så dine egne gresskar

  1. Gresskarfrø spirer raskt og blir fort ganske store! (Og er derfor også morsomme for utålmodige barn å følge.) Bor du i sørlige strøk kan de i prinsippet sås rett på vokseplassen når det er frostfritt. Jeg forkultiverer likevel for å gi dem et lite forsprang. Og da er det greit å gi dem litt plass først som sist. Ingen grunn til å ha dem i små spirepotter eller avispapirpotter, gi dem en potte med litt størrelse – så slipper du å potte om igjen og igjen.
  2. Så kun det du trenger! Jeg har hatt stort hell med frøene jeg har sådd hvert år, tror de alle har kommet opp, så her er det ikke nødvendig å så mer enn du har lyst på. Husk også at plantene tar mye plass når sommeren kommer. De færreste av oss har plass til ti gresskarplanter!
  3. Gresskar trenger mye vann og mye næring. Til å være store planter har de små røtter, og de har derfor behov for at du regelmessig vanner dem. Tilføre gjerne næring i vannet, og når du planter dem ut kan du ha litt gjødsel i hullet før du setter planten i jorda.
  4. Gi planten god plass til å vokse, omtrent en kvadratmeter er anbefalt. En god løsning er også la plantene vokse oppover! Jeg har til og med sett portaler med gresskar hengende. Bare husk at store gresskar blir tunge, så å binde dem opp passer nok best for de små sortene.
  5. Når fruktene dukker opp kan du legge en liten trebit under dem. Da slipper du å risikere at de råtner om det er veldig våt jord.
  6. Gresskarene holder seg i opptil flere måneder etter innhøsting, oppbevar dem tørt og kjølig, og med noe av stilken på.
Spirer av gresskar i et såbrett
Her er gresskar-spirene 10 dager etter at frøet ble satt i jorda. Jeg sådde dem i et stort brett med en del andre vekster, og disse vokste klart raskest! Nå var det tid for å flytte dem over til egne potter, før de tok helt overhånd i såbrettet.
Spire av gresskar med røtter
Gesskar-spirene tas opp av jorda, forsiktig, med alt av røtter, før de plantes om i egne potter.
6 fine gresskar-planter i hver sin potte. De skal nok rekke å bli ganske store før de plantes ut i mai!

Flere favoritter fra kjøkkenhagen:

Dyrk sprø og gode agurker

Raske reddiker

Kule artiskokker i egen hage

Oppskrifter med gresskar

Gresskar er jo ikke den frukten jeg tradisjonelt har kokkelert mest med! Og ofte har det blitt mindre vellykket, fordi jeg har brukt typiske Halloween-gresskar. Noen gresskar egner seg best til pynt, mens andre smaker kjempegodt. På mitt Pinterest-board Hello pumpkin har jeg samlet mange supergode og fine oppskrifter! Blant annet har jeg testet cupcakesene, som ble så saftige og gode!

4 Replies to “Dyrke selv: Så dine egne gresskar”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.