Hagekalender: Mars

I vår del av verden er den første vårdagen offisielt satt til 20. mars. Så nå er det like før det braker løs! I hvert fall på østlandet, der jeg bor. Nå begynner det å være litt av hvert som skal gjøres i hagen. Sesongen er i gang!

FORKULTIVER: Så grønnsaker og sommerblomster inne eller i drivhus.

Hagen generelt:

Luft gressmatten. Er plenen våt og nesten gjørmete skal du la den være, men så fort den er tørr og fin, kan du begynne å jobbe med den. Bruk en rive og jobb deg gjennom. Formålet er å fjerne døde planterester og rusk og rask, slik at det friske, nye gresset slipper til. Det er også lurt å gjødsle plenen jevnt gjennom sesongen, om du skal unngå for mye mose. Begynn med første runde nå.

Klipp hekken. Vi har løvfellende hekk rundt hele hagen, og den klipper jeg alltid hardt på våren. Den kan også klippes på høsten, men jeg liker ikke tanken på “åpne sår” hele vinteren. Unntaket er blomstrende busker, som syrin, forsythia, fagerbusk og skjærsmin. Disse venter jeg med å beskjære til de har blomstret.

PS: Mine hekker er ganske robuste, de tåler litt. Yngre busker bør ikke klippes for tidlig. Når de er i vekst, fra omtrent nå, er det fint.

Få fart på komposten. Det er tid for å vende komposten og vekke den godt til live igjen. Med kvist og kvast fra hekken, får den friskt nytt avfall blandet inn også. Lange kvister bruker jeg til å lage et kvistgjerde rundt komposthaugene, som blir en langsom kompostering av de største grenene.

Kompostering, kvist
CIRCLE OF LIFE: Jeg liker godt tanken på at hageavfallet blir ny jord, som nye vekster kan hente næring fra — og jobber for et godt kretsløp i hagen. (Ikke på langt nær der, men jeg prøver.)

Blomster:

Ta frem overvintrede planter. Har du kjellerboden full av fuksia eller pelargonia, er det nå fint å hente dem frem. Sett dem varmere, i stuen for eksempel, og gi dem litt næring i vannet.

Overvintrede pelargonia tatt frem i lyset.
GOD MORGEN: Pelargoniaene er vekket opp fra vinterdvalen.

Rydd i bed og rabatter. Nå er tiden inne for å klippe vekk visne, gamle stauder og gi plass til ny vekst. Noen gjør også dette på høsten, men den visne plantedelene beskytter stauden gjennom vinteren. Og mye av de døde planterestene vil bli til næringsrik jord. Og husk, i naturen er det ingen som rydder opp, staudene kommer like fullt tilbake! Å klippe ned handler om å gjøre det pent i bedet.

Så sommerblomster. Nellik, valmuer, asters, solsikker, evighetsblomster … Vil du fremskynde blomstringen, kan det være smart å begynne inne.

Sett vårblomstrende knoller i jorda. Ranunkler og anemoner tåler ikke den norske vinteren med mange minusgrader. Derfor tar jeg dem opp av jorda og oppbevarer dem tørt og mørkt. I månedsskiftet februar og mars, legger jeg dem i jorda i potter i stuen. Så har de tid til å vokse litt frem før de settes ut i april.

Kjøkkenhagen:

Fyll såbrettene. Nå er det mange vekster som kan sås inne. Tomatfrøene bør i jorda innen første halvdel av måneden, dersom du skal være sikret søte, gode, røde tomater i sommer.

Det er fortsatt nyttig med vekstlys. Spirene bør ha ca. 12 timer med dagslys.

LES OGSÅ: Dette sår jeg i mars

Frukthagen:

Beskjær bærbusker og frukttrær. Regelen er at dette skal skje før saften siger ut i grenene, så det er nå dette bør skje.

Frukttrær skal som hovedregel beskjæres slik at ikke grenene går i kryss. Grener som strekker seg rett oppover, skal også fjernes – da de heller ikke vil bære spesielt mye frukt. Utover det gjelder de tå forme et pent tre.

Bærbuskene skal også klippes til etter behov nå. Fjern det som ser dødt og vissent ut, og gi plass til nye skudd.

Ideer:

Lag en vårkrans! Jeg har dilla på å lage kranser, og gjør det året rundt. Det er ingen grunn til å spare seg til jul. Om våren kan du lage en frisk og fin krans med eukalyptus eller hva med en i tørket lavendel?

Det finnes også mange nydelige kranser med løkblomster! De har (nesten) all næring de trenger i løken, og kan dermed holde seg fine en stund uten å være i jorda.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.