Bli kvitt små fluer og hærmygg fra potteplanter og jord 🪰

Det finnes lite som er mer irriterende en de små svirrende skapningene, som surrer rundt midt oppi ansiktet vårt. De er ikke bananfluer, slike som koser seg med overmoden frukt på kjøkkenbenken. De er hærmygg, også kalt sørgemygg eller sørgefluer.

De kan dukke opp når som helst på året, men kommer typisk med jorda — enten fra en sekk med jord du bruker til å potte om eller dyrke i, eller med de nye potteplantene fra hagesenteret. Plutselig er de der, og svirrer rundt hodet ditt. Jeg har faktisk lest at de tiltrekkes av lufta vi puster ut, det er derfor de er der rett fremfor nesa di!

Abonner på mitt lille hagebrev! Da får du tips, triks og grønn inspo i mailboksen hver måned. Og som velkomstgave får du en utskriftsvennlig og smart hagekalender. Sign up her!

Her hos meg er hærmyggproblemet størst tidlig på våren, når jeg forkultiverer i fuktig jord. Og der gjør de like mye skade som de er irriterende. En gang jeg sådde jeg paprika, som spirte og grodde, kom jeg plutselig ned en morgen og oppdaget at de små spirene var vekk. Kun i den ene lille potten stod det igjen en liten stubbe av en spire. Jeg så med et skarpt blikk mot barna i huset, som hevdet sin uskyld. Og ganske snart skjønte jeg at de snakket sant, det var ikke barna som var synderen — men hærmyggen.

Her i vindukarmen, med alt som spirer, koser hærmyggen seg.

The nasty part … Hærmygg er irriterende kryp i lufta, trege og sløve, og enkle å ta knekken på hver for seg. Men de er mange og de formerer seg raskt. De legger egg i den fuktige jorda, så små at du ikke kan se dem. Eggene utvikler seg til bittesmå larver som spiser røtter og spirer. (Jupp, det var larvene som hadde spist opp paprika-spirene mine!) Og etter kort tid flyr de rundt som fullvoksne fluer, før de dør etter en ukes tid — men da har de allerede rukket å formere seg. Og slik blir de flere, og flere, og flere.

Nå har jeg lest meg opp på tips, triks og kjerringråd for å bli kvitt de irriterende små skapningene! Og forhåpentligvis får mine nye paprikaspirer vokse seg store.

Blomstrende hage, smart hagebok

BESTILL: Tips og triks til en hage med minst mulig hagearbeid og mest mulig hageglede! Nå kan du bestille boken min, Blomstrende hage, hos ARK.

6 måter å bli kvitt småfluer / hærmygg / sørgemygg:

 1. Tørk dem ut! Den enkleste og mest effektive måten er å la jorda til plantene dine tørke ut, i hvert fall i de øverste centimeterne av jordlaget. Helst alle sammen på samme tidspunkt. De aller fleste planter tåler å stå litt tørre i et par dager. Da får ikke hærmyggen lagt egg i et fuktig miljø og de dør ut.

  Forkultiverer du er det ofte litt jordrester og kontinuerlig fukt på brettet under pottene, sørg for at det er tørt der det kan være det! Og der det må være fuktig kan du forsøke å begrense tilgangen, for eksempel med å dekke jorda med sand eller perlitt, eller å bruke et tett minidrivhus.

  LES OGSÅ: Hva i all verden er perlitt – og hvordan bruke det?
 2. Duften av appelsin liker de ikke! Revet appelsinskall strødd utover jorda, eller blandet inn i det øverste laget, vil skremme dem bort. Men min erfaring er at den lukta ganske raskt blir borte. Det funker nok om problemet er lite, er huset invadert må det mer drastiske tiltak til.
 3. Fyrstikker i jorda. Det gjelder å skape et miljø hærmyggen og larvene dens ikke liker. Å sette fyrstikker med tennsiden ned i jorda, skal kunne ha effekt. Jeg har ikke rukket å se resultatet av det ennå, men har hørt at det har fungert godt hos andre – så nå står det mange fyrstikktupper opp her hjemme. Cluet er bare å være raus med fyrstikker. Det holder ikke med én. Tøm fyrstikkesken i det du har av krukker og potter.
 4. Eddik og/eller Zalo i vannet. Dusj plantene og jorda med vann tilsatt litt Zalo og eddik. Jeg har ikke hatt noe særlig effekt av det her hjemme, men det er mange som viser til dette som et grep. Enda mer effektivt er Neem-olje, som er litt vanskelig å oppdrive her hjemme. Jeg har sett det til bestilling fra for eksempel iHerb.
 5. Frys dem ut! På vinteren er dette den klart enkleste måten, men da må du være villig til å ofre plantene for å bli kvitt hærmyggen. Jeg er ikke der ennå, men det er helt sikkert det mest effektive du kan gjøre. Sett dem ut i kulda! En natt med kuldegrader og hærmyggen er vekk. Om du gidder kan du jo ta planten din opp av jorda, og sette potten med jord ut et døgn. Kan det være hærmygg i sekken med jord? Frys den ut, den også!
 6. Sett opp en fluefelle! Hærmyggen tiltrekkes av lyse flater, og med en fluefelle eller limfelle kan du i det minste begrense problemet. Jeg kjøpte mine på solhatt.no. De er gule plater med klissete lim, og når hærmyggen setter seg der kommer de ikke løs igjen.
Fyrstikker mot småfluer i jorda
Krysser fingrene for at disse små paprikaspirene vokser opp! Her med fyrstikker i jorda.
Limfelle fanger fluene
I KLISTERET: Limfeller tiltrekker seg hærmyggen/fluene og de setter seg fast.
Minidrivhus med lokk for å holde hærmyggen ute
Minidrivhuset gjør det litt vanskeligere for hærmyggen å komme til.

PS: Jeg tror også på å spre plantene dine litt. En vinduskarm full av spirer i fuktig jord er jo et mekka for hærmyggen! Med litt avstand, bruk huset, gjør du det litt mer komplisert.

Hva virker best? Spør du meg, så spør jeg deg! Å tørke eller fryse dem ut er nok det eneste med 100 % effekt. Alt det andre er spede tiltak, men jeg prøver alt på en gang – og det ser ut til å bli gradvis litt bedre!

Lykke til med kampen mot hærmyggen!

13 Replies to “Bli kvitt små fluer og hærmygg fra potteplanter og jord 🪰”

 1. Hei. For at fyrstikker skal virke, må det være svovel.
  I Norge brukes ikke lenger svovel,så dette er nok er utgått kjerringråd.

  Og fluene forsvinner vel ikke selvom plantene blir store?
  Her koser fluene seg i min STORE grønne,stueplante. Ikke så mange, men en i nesa,er irriterende nok for meg hehe.

  Ja, får som jeg har hørt så går de etter oksygenet vi puster ut?

  Jeg fikk forresten tips om å strø kanel oppå jorden,(som med appelsinskall)
  Men det endte med kanel på blader og ble mye styr lol

  Tenkte å prøve med appelsinskall og kjøpe limtape nå.

  Lykke til

  1. Det høres logisk ut! Nei, de forsvinner ikke selv om plantene blir store. Men når plantene har litt størrelse, så kan du tillate å la jorda tørke ut (på de fleste planter) og DA blir fluene borte også 😊

  2. Etter å ha slåss mot hærfluer etter alle kunstens regler hele denne vinteren kom endelig tidlig vår. Med ca. -1 grad om natten, som den hardt plagede rosmarinen min tåler greit en natt eller to, men ikke hærfluene. Viste det seg. Halleluja! Jeg ble kvitt dem, jeg vant (og slapp unna nedgiftingen denne gangen 👍🏻). Takk for tips og råd, det meste er prøvd og «bestanden» krympet litt for hvert forsøk. Men kulda, altså …😅

   1. Hurra! Så bra det fungerte ☺️ De er jo så irriterende de små skapningene … 🦟

 2. Hærmygg klarer ikkje å fly i aske, så eg har strødd aske på jorda. Det hjalp, men det var ikkje nok. No sprayer eg óg med salmiakoppløysing og det tåler dei i alle fall ikkje. Men eg kjem ikkje til å så tomat eller paprika meir i vinduskarmen!

 3. MSM i tynt lag på toppen av jorda. Kjøp på helsekost, feks.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.