Gule eller brune blader? Her er årsaken til at plantene dine visner

Har du ikke grønne fingre, sier du? Det uttrykket er bare ødeleggende, for det handler veldig lite om at noen har det – og andre ikke har det. Å få planter til å leve og vokse handler om interesse, ikke så veldig mye annet. Og nå har du havnet her, så litt interessert er du jo! Her finner du fem årsaker og fem tips til at plantene dine er gule eller brune, tørre eller slappe, eller kanskje til og med kaster bladene?

5 tips for å holde liv i plantene dine!

1. POTT OM: 

Plantene du kjøper med deg hjem fra butikken eller hagesenteret har gjerne vokst unormalt fort. Se for deg en kylling som har blitt avlet frem på rekordtid! Dette gjelder nok ikke overalt, men veldig ofte har de hatt ganske unaturlige vekstforhold for å få fart på sakene. De står dessuten typisk i torv.

Så tar du med deg planten din hjem, setter den med plastpotten den står i over i en potteskjuler eller krukke. Planten din står altså fortsatt i torv. Og hva er så farlig med det? Ikke bare er det en skikkelig klimaversting, det er også i alle hovedsak ganske næringsfattige greier for plantene dine.

Samtidig har du også en stor plante i en altfor liten potte. Og nå står ikke lenger planten i et veksthus med alt mulig av stoffer for å få den til å vokse på drypp. Nå er den i et ovnstørt inneklima hjemme hos deg. Alt ligger med andre ord til rette for at denne planten skal dø. 

LES OGSÅ: 6 fine grønne inneplanter

Løsningen er ganske enkel! Du må potte om planten. En tommelfingerregel er at potten bør være omtrent dobbelt så stor som den plastpotten planten stod i. Og det bringer oss videre til punkt nummer to …

rotsnurr, røtter potteplante, for liten potte
Rotsnurr: Denne planten har ikke nok plass, og røttene har begynt å gå i sirkel. Den trenger ny jord og bedre plass.
Løs opp: Litt rotmassasje måtte til. Røttene er løsnet opp og klare for å settes i en ny og større potte.

Abonner på mitt lille hagebrev! Da får du tips, triks og grønn inspo i mailboksen hver måned. Og som velkomstgave får du en utskriftsvennlig og smart hagekalender. Sign up her!

2. GOD JORD OG DRENERING: 

Det kan være greit å sjekke hva slags forhold planten din liker å leve i, som regel er cluet å etterligne deres naturlige habitat (og infoen du trenger står typisk på lappen som følger med planten). Det handler stort sett om hvorvidt de liker mye eller lite fuktighet. Noen planter vokser nærmest i myr. Andre vokser i tørre, nesten ørkenlignende, omgivelser.

De aller aller fleste plantene dine trenger veldrenert jord, det vil si at ikke jorda blir liggende dryppende våt etter at du har vannet. For våt jord fører til at røttene råtner og planten din dør. For mye vann er vel så ofte problemet som for lite. Det unngår du ved å ha et lag sand eller lecakuler i bunnen av krukken, ca. 20 %. Når du vanner vil overflødig vann renne ned i lecakulene, og jorda blir fuktet heller enn gjørmete og våt. Et triks er å klippe ut en fiberduk eller lignende og legge over lecakulene. Da slipper du at jorda og lecakulene blander seg. Og du kan også lett tømme ut jorda når du en dag potter om igjen, uten at den er blandet sammen med kuler eller sand.

Over fiberduken skal du ha jordblandingen din. Du kommer langt med en god plantejord, helst torvfri, fra hagesenteret. Planter du sukkulenter eller andre planter som liker å ha det tørt, kan det være lurt å kjøpe spesialisert jord til det – eller du kan blande inn litt sand.

Jorda skal være porøs og fin, ikke hard og kompakt. Et triks for å beholde den jordstrukturen er å blande inn perlitt. Perlitt er et vulkansk naturmateriale, og ser litt ut som isopor. Det sørger for at jorda blir luftig! Et annet triks er å tilføre vermikulitt, som holder godt på fukten, den hjelper dessuten til for at plantene skal ta opp næringsstoffer av jorda. En typisk blanding er 60 % god plantejord, 20 % perlitt og 20 % vermikulitt.

LES OGSÅ: Hva er vermikulitt? og Hva er perlitt?

Vermikulitt er et naturlig materiale som suger opp og holder på fuktigheten, og som også gjøre det lettere for planten å ta opp en del mineraler fra jorda.

3. PASSELIG MENGDE VANN: 

Så enkelt og så vanskelig, det er jo dette vi strir med. Har vi vannet for mye eller for lite? Når du kjøper en plante står det på lappen hvordan den skal vannes. Det står typisk (og oftest) lett uttørking. Det betyr at du ikke skal vanne før jorda er nesten helt tørr. Det henger sammen med dreneringen i punkt 2. Røttene skal ikke stå i vann, det skal tørke opp før du vanner.

Men du har noen planter som absolutt ikke skal stå i tørr jord, for eksempel julefavoritten azalea eller eføy. Dette er typisk plantene som er vanskeligst å tilfredsstille, da de ikke skal være våte – men heller ikke tåler å stå tørre i det hele tatt.

Andre planter tåler godt å stå en stund i tørr jord, som aloe vera, svigermors tunge / snake plant, monstera og smaragdpalme.

I sommervarmen må du typisk vanne ganske ofte, mens om vinteren kan de fleste planter klare seg med vanning én gang i uken eller til og med sjeldnere. Men du kan ikke følge det som en fasit! Det avhenger av hvor stor potten er og hvor varmt du har det, for eksempel. Det enkleste du gjør er å kjenne på jorda, pirk litt i overflaten, er det tørt noen centimeter ned er det på tide å vanne.

Psst .. Ser planten din døende ut? Se på bladene. Faller de av? Er de sprø og tørre eller gule og vasne? Førstnevnte tyder på for lite vann, sistnevnte for mye. Og er bladtuppene brune? Da kan det hende luften hos deg er for tørr (den er gjerne det!). Om du ikke investerer i en luftfukter, så kan du i hvert fall bruke en sprayflaske og dusje den med vann – helst hver dag.

smaragdpalme lettstelt tåler tørke
Robust: Smaragdplanten er veldig dekorativ – og du klarer nærmeste ikke å ta livet av den. Den tåler tørke godt og trives greit i minimalt med lys.

4. PLANTER TRENGER OGSÅ MAT: 

Det holder ikke å bare drikke, planter må ha næring! Utendørs står plantene i levende og god jord, full av mikroorganismer og næringsstoffer. Inne kommer du nesten ikke unna at jorda blir mer næringsfattig. Da må du tilføre næring!

Den aller beste næringen jeg har prøvd er bokashi-væske, men det er det jo ikke alle som har tilgjengelig (det er den væsken du får ut av å fermentere matavfallet ditt med bokashi-metoden).

LES OGSÅ: Sukkerertene vokser som bare det med bokashi!

Det funker også bra med kjøpt næring. Jeg kjøper ofte en økologisk flytende næring, som du kan ha i vannet når du vanner. Det finnes også langtidsvirkende varianter, enten som strø eller grønne pinner du setter ned i jorda.

Det aller beste er likevel å få til god jord også inne i krukkene dine. Det er litt vanskeligere enn ute, men verdt et forsøk. Bruk jord fra hagen, fullt av mikroliv. Mikrolivet gjør at planten klarer å ta opp næringen. Og ha gjerne kompost i krukkene dine. Jeg gjør gjerne dette på våren når jeg potter om, når materiale fra hagen er tilgjengelig.

Om vinteren trenger de færreste planter næring, de er i en hvilefase, men på våren og til godt utpå høsten behøver de det. Noen vil ha næring ved hver eneste vanning, men de aller fleste planter trenger det typisk én gang i uka i vekstsesong.

5. RIKTIG LYSFORHOLD: 

Den mørke gangen din ble kanskje mye finere med en frodig plante, men det er de færreste planter som lever godt uten dagslys!

Vinduskarmen er nødvendigvis heller ikke så mye bedre, for heller ikke direkte sollys er å foretrekke for de fleste vekster.

Kikker du på lappen på planten du har kjøpt, står det veldig ofte halvskygge. Det betyr at de skal ha dagslys, men de vil ikke sole seg og brenne bladene sine. Ta en kikk på hvilke lysforhold planten ønsker seg før du plasserer den.

LES OGSÅ: Plantene som overlever i en mørk krok

Aloe vera sol tørke plante lettstelt
Sun seeker: Aloe veraen trenger minimalt med vann og har ikke noe imot tørke. Den elsker sola og er en av få planter som gjerne står i et sørvendt vindu.

Håper du ble litt klokere! Og har du andre tips, kom med dem i kommentarfeltet 🙂 Vi kan alltid lære noe nytt!

Blomstrende hage, smart hagebok

Lær mer om hvordan du lykkes i hagen, med levende god jord og vakre blomstrende vekster. Bestill boken Blomstrende hage.

11 Replies to “Gule eller brune blader? Her er årsaken til at plantene dine visner”

  1. Hei. Jeg har en pengeplante jeg muligens har overvannet for mye. Alle blader untatt to har visnet bort. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få den til å overleve. Har en annen plante jeg er usikker på navn. Den har fått et brunt blad, og samtidig et gult. Så jeg er usikker på hva som er grunden. Har brukt sprayflaske annen hver dag, og har en målepinne som skifte farge når det er for tørt. Men nå er jeg redd jeg kanskje har overvannet den?

    1. Har ikke så mye erfaring med pengeplanter, men høres ut som om de får for mye vann. Du kan kikke litt på røttene, om de ser fine ut eller om de kanskje råtner litt … Gule blader kan også være et tegn på nitrogenmangel i jorda. Tror tipset må være å ta dem opp og sette i ny næringsrik jord i en potte – og være mer sparsommelig med vanningen. La tørke opp litt mellom hver gang 💚

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.