Planter som ikke trenger lys

Alle hus har noen mørke kroker, og de er sjelden de fineste! Her hjemme har jeg et ganske mørkt og kjedelig hjørne i stua, gangen er uten vindu og det samme er trappa opp til soverommet – og selvfølgelig er også kjellerstua preget av manglende dagslys!

Grønne planter er nøkkelen for meg for å skape litt liv i interiøret, men akkurat disse stedene i huset er utfordrende.

LES OGSÅ: Derfor dør plantene dine!

De færreste planter trives i skyggen, og helt i bekmørket er det ingen planter som klarer å leve. Lys er jo et av primærbehovene for en plante, på lik linje med luft, vann og næring.

Så hva kan vokse og gro i de mørkeste krikene og krokene der hjemme? Det finnes faktisk noen planter som takler det bedre enn andre!

3 grønne planter som trives i skyggen

1: Svigermors tunge, eller snake plant, som den heter på engelsk. Denne planten er mer eller mindre umulig å ta livet av – med mindre du vanner den for mye. Her har jeg virkelig fått erfare hvor viktig det er å kjenne på jorda før du vanner, de aller fleste planter skal tørke lett ut før du vanner på nytt – og svigermors tunge tåler at jorda bli helt tørr. Når jeg har gått og vannet en gang i uka, i vintermånedene, har det vært altfor mye. Når jeg så tilslutt har tatt en nærmere kikk, har jeg sett at den bader i vann! Det som skjer da er at røttene råtner, og det er nok den eneste måten å ødelegge denne planten på. Den tåler både tørke og mørke godt! Hos meg står den i gangen og der vokser den fint.

Plantasjen har en fin infoside om snake plants! Verdt å sjekke ut 🙂

Snake plant svigermors tunge i en mørk gang
Svigermors tunge, snake plant, finnes i flere varianter, denne kalles black gold. Bladene er grønne med et lysere mønster og gule kanter.

PS: Snake plants kan bli en aldri så liten obsession! Og finnes i mange fine varianter, med ulike sjatteringer. Bare se her:

2: Monstera er som navnet tilsier umulig å temme, også om du setter den i en skyggefull krok. Den krever litt plass, i hvert fall etterhvert som den vokser seg stor, og det passer jo bra i en tom krok i rommet. Jeg har to ganske store monsteraer stående i stua. De ville grønne plantene blir som et møbel eller en skulptur der de fyller rommet med store fine blader. Utfordringen med monstera er at den vokser til alle kanter, så et tips er å bruke en kokosstang eller lignende for å binde den litt opp. Jeg har skrevet flere tips om monstera her, hvor jeg også beskriver hvordan du kan ta stiklinger av den og få masse små monsteraer ut av én stor. Monsteraen er en mester på å få dekket behovene sine, den henter fuktighet fra både jorda og lufta og har store blader til å fange opp lyset. Den skyter også opp luftrøtter som kan bli enormt lange, bare se her i dette blogginnlegget fra Hviit. Står monsteraen veldig mørkt, vil du se at bladene ikke sprekker opp og får det karakteristiske mønsteret.

Monstera i en krok i stua
Dekorativ: Monsteraen gjør seg godt i et tomt hjørne.
Bladene til en monstera
En fornøyd monstera har blader som sprekker opp i superfine mønstre.

3: Smaragdpalme er også en grønn og fin plante som klarer seg fint i mørket. Jeg har også hørt den omtalt som “garderobepalme”, kanskje er det nettopp fordi den ville tålt å stå i en garderobe. Lyset er ikke kjempeviktig for den, selv om den, som de fleste andre planter, vil vokse enda bedre i indirekte lys. Smaragdplanten har pene glansfulle blader, som trolig har gitt den navnet til en smykkesten. Den kan vokse seg stor, men den vokser sakte – så smør deg med tålmodighet.

Smaragdpalmen vokser langsomt, men er til gjengjeld VELDIG lettstelt.

TIPS! Disse plantene vil klare seg helt fint hvor som helst i huset ditt, men det er klart de vil vokse enda bedre i halvskygge. Jeg har begynt å rullere litt på plantene, slik at de får perioder med gunstigere forhold alle sammen. Og gjør du det, kan de fleste planter overleve å stå litt dårligere til. Jeg har for eksempel pilea stående på badet, og flytter dem ut på et lysere sted en gang i blant.

LES OGSÅ: 6 fine grønne inneplanter

5 Replies to “Planter som ikke trenger lys”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.