Hva er vermikulitt / vermiculite

Oppdaget poser med vermikulitt på hagesenteret, men aner ikke hva det skal brukes til? Her får du svaret!

Jorda i pottene inne blir fort kompakt, og du må gjerne vanne og tilføre næring ofte. Det har jeg merket, særlig når jeg tømmer en potte etter at planten har måttet gi tapt. Når jeg snur potten på hodet detter det ut en klump med jord som holder fasongen til potten, og den smuldrer mellom fingrene mine som isopor hvis jeg klemmer på den. Ikke akkurat god jord å vokse i!

LES OGSÅ: Derfor dør plantene dine

Det er ikke så rart at det er litt vanskelig med pottejorda, om du tenker over det, bare se for deg hvordan plantene har det ute i naturen. Der er det et rikt liv i jorda og røttene kan strekke seg langt og dypt. I potta i stua di er det ikke så mye som en meitemark, selv om det nok er en del mikroogranismer der som du ikke kan se med det blotte øyet, og jorda blir raskt uttørket og hard – og ikke spesielt gunstig for plantene som lever i den.

Fuktighetsbevarende jordforbedring

Vermikulitt er miljøvennlig jordforbedring, som bidrar til at plantene får det litt bedre i pottejorda. Det er et vulkansk leirmineral, som ikke veier noe. Du blander den inn i jorda, gjerne så mye som 20 %, og det gjør at jorda blir luftigere og lettere for plantens røtter å vokse i. Det gjør også at jorda holder bedre på fuktigheten, for vermikulitt kan absorbere så mye som 3-4 ganger sitt eget volum i vann. Vermikulitt er dessuten et mineral som gjør det enklere for plantene å ta opp kalium, kalsium, magnesium og fosfor – som er nødvendig for plantenes vekst.

Vermikulitt til forkultivering

Vermikulitt vermiculite over lysspirende frø
Spirer raskere! Med et tynt men dekkende lag av vermikulitt over spirende, holder de seg fuktige.

Når du sår er vermikulitt helt genialt! Særlig for spirer som skal ligge helt på overflaten av jorda, såkalt lysgroende eller lysspirende frø. Frøene må holdes fuktig hele tiden, og det kan være en utfordring. Du må typisk spraye dem med vann tre-fire ganger om dagen i et tørt inneklima. Med vermikulitt blir det enklere. Dryss vermikulitt så det dekker jordoverflaten, slik jeg gjorde på disse spirene med paprika, og du vil se at jorda holder bedre på fukten og du kan vanne neste halvparten så ofte.

Psst … Vermikulitt gjør det også enklere å lykkes med mikrogrønt!

8 Replies to “Hva er vermikulitt / vermiculite”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.