Snøen ligger tett og det er kaldt og mørkt. Vekstene våre er i dvale og hagearbeid er ikke det vi tenker mest på. Det er gjerne ikke nå vi tilbringer mest tid i hagen!
Og selv om det er pent å se ut på den urørte snøen som ligger som et teppe, vil jeg slå et lite slag for å benytte hagen mer også om vinteren. Bare se på de minste blant oss, de koser seg der ute i snøen.
Det er mange morsomme hageprosjekter som kan gjennomføres i de kaldeste månedene.
Ikke minst er det tida for å kose seg med planlegging av den nye sesongen som ligger foran oss!
LES OGSÅ: Hele årets hagekalender
Hagen generelt:
Pass på vekstene under snøen: Tung snø kan knekke en del planter, som lavendel, roser og hortensia. Ta en runde og rist av snøen. Og pass også på hvor du hiver snø når du måker!
LES OGSÅ: Beskytt hortensia mot tung snø
Planlegg hagen: Hva er vel bedre enn å sitte inn mens snøen laver ned, og skissere opp hagen og drømme seg bort? Finn frem blyant og papir, og skiss opp hagen din. Du trenger ikke være superflink til å tegne for å ha glede av dette. Bruk blyant, så du kan viske ut og justere. Skal du utvide kjøkkenhagen? Kanskje lage en liten dam? Eller lage et område med bærbusker?
Tips! På kart.finn.no kan du søke opp adressen din og skrive ut tomtekart i den størrelsen du ønsker. Jeg har gjerne skrevet ut på A3 — slik at jeg har god plass til detaljer i tegningene mine.
Begynn å kikke på frø. Det går an å bestille frøkataloger, men jeg synes det er mer enn nok å bla meg gjennom nettbutikkene. Solhatt.no og Hageglede.no er blant mine favoritter.
Kjøkkenhagen:
Så chili! Noen vekster krever goood tid for å bli høsteklare, og chili og paprika er noen av dem. Artiskokk bør også tidlig i jorda. Her kan du se hva du gjerne kan SÅ I JANUAR, men ikke stress … Februar også er en god måned for disse vekstene.
Så frøene i vinduskarmen, men husk at du bør ha vekstlys for å lykkes når du forkultiverer så tidlig.
Les også: TIPS TIL FORKULTIVERING
Blomster:
Overvintrer du planter innendørs, i en bod eller garasje? Står de i fire-fem grader og helt mørkt, trenger du ikke gjøre noe med dem. Men står de med lyst i 10-13 grader, må du huske å vanne dem omtrent hver 14. dag. Vann heller for lite enn for mye. Sett en reminder annenhver søndag i kalenderen, så husker du de stakkars plantene i boden!
Tiden er også inne for å så stemorsblomster, dersom du ønsker å ha blomster klare til å plante ut i april!
BESTILL I DAG: I boken min Blomstrende hage får du masse god tips for å lykkes med en vakker og lettstelt hage. Kjøp den hos Ark!
Ideer:

Lag isdekorasjoner! På de kaldeste dagene kan du bruke bøtter, kar eller bakeboller til å lage fine dekorasjoner av is. Du kan til og med LAGE ISLYKT MED EN BALLONG.
Ved å kombinere store og små former, kan du lage et hulerom i midten – slik at du får en lekker lykt. Det finnes også egne islyktformer i hobbybutikker. Fyll formen med vann og det du vil av pynt, som gran, grener med bær, blomster, kongler og lignende. Sett ut i kulda eller i frysboksen over natten, eller lenger om det er en veldig stor isdekorasjon. Bruk lunkent vann for å løse isen fra formen.

Lag en bålplass: Man trenger ikke å gå lange turer før bålet kan tennes. Med små barn har jeg erfart at det enkle er det beste. Vi bruker en enkel jernpanne til å fyre opp, og rigger til med pledd og saueskinn for en hyggelig formiddag i hagen.
3 Replies to “Hagekalender: Januar”