Hvordan dyrke mikrogrønt (microgreens)

Elsker å prøve noe nytt, og nå er det mikrogrønt som er prosjektet! Helt perfekt nå som hageabstinensene melder seg – og det virker uendelig lenge til januar (for i januar begynner jeg å finne frem for forkultivering).

Les også: Slik spirer du hvitløk inne

Mikrogrønt
Mizuna mikrogrønt! Med en mild smak av sennep.

Hva er mikrogrønt?

Mikrogrønt er unge planter, som høstes bare noen centimeter høye – på samme måte som karse, som vi har tradisjon for her hjemme rundt påsketider. De kan dyrkes inne på kjøkkenbenken hele året og det er et bredt sortiment av frø som egner seg. Mikrogrønt er rik på smak og er perfekt i salater eller til å drysses over middagen. De er også utrolig rike på næring, så absolutt supemat!

Slik dyrker du mikrogrønt

Mikrogrønt er i utgangspunktet såelig enkelt å lykkes med, men det er noen tips og triks du kan ta med deg.. Jeg har lest side opp og side ned, og gjort de fleste tabbene, så nå har jeg det viktigste covered. Her er det du må vite og stegene til suksess, så slipper du å Google like mye som meg!

FRØ: Gå til innkjøp av frø som egner seg, enklest er det å velge frø ment for mikrodyrking – men du kan nok helt fint bruke «vanlige» frø – det er ingen forskjell på mikrogrønt-frø og andre frø. Jeg kjøpte et startkit med små bokser til å dyrke i, dyrkingsmatte (istedenfor jord) og åtte ulike frø fra Hageglede.

Utover frø og litt jord (eller til og med bomull) trenger du ingenting, men det finnes noen smarte løsninger.

DYRKEKASSE: Boksene jeg dyrker i, har hull i bunnen og et brett nedenfor. Det gjør at du kan vanne nedenfra, og slik blir det mindre sannsynlig at det mugner.

MATTE ELLER JORD: Dyrkingsmattene er alternativ til jord. Jeg lot meg friste til et litt «cleant» opplegg, og krysset fingrene for færre bananfluer. Men har vendt tilbake til jord, jeg trives bedre med det! Og opplever at et lag jord holder bedre på fuktigheten enn mattene. Bomull funker nok også, slik som med karsen i påsken.

Du kan også spire i spireglass, i hvert fall om du planlegger å ta spirene ganske tidlig. Her kan du spiring av grønne linser på spireglass.

LYS: En vinduskarm gjør nok stort sett nytten, men vil du ha litt fart på sakene og du er i den mørkeste tida kan vekstlys være kjekt. Noen bruker også varmematte (eller baderomsgulvet) for å få fart på spiringen.

Fremgangsmåte:

STEG 1: Dusj jorda eller matten fuktig. Dryss frøene på, gjerne ganske tett – men unngå at de klumper seg sammen. Dusj forsiktig over frøene. Dekk med lokk eller plastfolie. Frøene trenger ikke lys på dette stadiet, og en del typer må ha det mørkt. Spray med vann én eller to ganger om dagen, avhengig av hvor fort det tørker opp.

STEG 2: Etter tre-fire dager er spirene kommet frem. Sett dem ut i lyset og ta av lokket eller plasten. Fortsett å dusje med vann for å holde det fuktig. Høst dem når de har nådd ønsket størrelse, smak deg frem og oppdag når du liker dem best! Mikrogrønt høstes typisk ca. 3 cm høye. De er gjerne høsteklare etter halvannen til to uker, men det avhenger litt av sort. Basilikum krever for eksempel tre uker.

Spirer på gang: I vinduskarmen, og med ekstra vekstlys, har jeg stadig nye spireprosjekter. Her vokser spinat,hvitløk, lille basilikum og rødbete – kun for spirenes skyld.

Psst! Det er vanningen som er prøvelsen, det er viktig at frøene er fuktig hele tiden – men de må ikke bade i vann. Er det for fuktig vil du oppleve at det mugner, er det for tørt tørker frøene og/eller spirene ut. Med et lag vermikulitt slipper du å vanne HELE tiden og det blir enklere å lykkes. Dryss det på!

Les også: Min guide til forkultivering

5 Replies to “Hvordan dyrke mikrogrønt (microgreens)”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.