Hvordan formere Monstera

Monstera Deliciosa er en vill og morsom grønn inneplante. Den har sin opprinnelse fra regnskogen, og det kan man nesten gjette av å se på den! Den vokser fort og lager stadig nye blader. Den skyter også ut luftrøtter, for i regnskogen er det mye å hente fra lufta også!

Og nettopp det at den vokser fort gjør den morsom og lett å formere. Jeg har gjort det via stiklinger og det fungerer superbra!

Formert som stikling: Baby Monstera i forgrunnen. Mammaen i bakgrunnen.

Slik formerer du Monstera via stikling:

1: Kutt av en gren fra Monsteraen din. Det går fint med en ung gren, men har den litt størrelse og ikke minst en luftrot går det veldig fort! Å klippe av en ny «stamme» er dessuten en måte å holde litt styr på moderplanten din, for den kan jo fort strekke seg til alle kanter.

Stikling av Monstera: Legg merke til luftrøttene nederst på grenen.

2: Sett stiklingen din, den avkuttede grenen i vann. Det går også an å sette i fuktig jord, men jeg synes det er moro å se røttene utvikle seg. Derfor setter jeg dem også i gjennomsiktig glass.

Stikling i vann: Monsteraen har fått plass på kjøkkenbenken i en krukke med vann.

3: Waiting game! Det tar et par uker før røttene utvikler seg. De skal være noen centimeter lange.

4: Plant din baby Monstera i en potte med god jord. Vann godt! Du kan gjerne ha litt næring i vannet, fra bokashi eller annen plantenæring (som for eksempel denne).

5: Vann omtrent en gang i uka, når de øverste centimeterne i potta er tørre. Husk å potte om når planten din vokser.

Monstera Deliciosa: Lett å kjenne igjen på de karakteristiske bladene.

OBS: Monstera trives godt i en krok. Faktisk liker den ikke direkte sollys. Tenk på hvordan den har det under de tette trærne i regnskogen. Blir bladene gule får den for mye sollys, lages ikke de karakteristiske hullene i bladene får den for lite. Det største problemet i norske ovnsoppvarmede stuer er at lufta er for tørr. Ved å spraye planten med vann i blant, løser du det.

6 Replies to “Hvordan formere Monstera”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.