Dyrke selv: Slik setter du hvitløk

I år forsøker jeg for første gang å sette hvitløk selv, og forhåpentligvis kan jeg høste rikelig utpå sommeren 2020. Det er nå på senhøsten feddene skal plantes i jorda for å få avling neste år. Jeg ble overivrig og slang dem bare nedi, men etter å ha lest litt tok jeg dem opp dagen etter – og sørget for å tilføre litt mer næring i jorda først. Her er tipsene og rådene jeg har fått med meg, etter litt research og eksperthjelp.

Type: Finnes flere varianter, viktigste er å bruke settehvitløk – da de du kjøper i butikk kan ha med seg sykdommer som sprer seg i jorda. Jeg fikk mine fra Gartneriet på Bygdøy, det fås også kjøpt hos for eksempel solhatt.no.

Spiretid: Et par uker (men spirene trenger du jo ikke å se før til våren!)

Klare for høsting: ca. 10 måneder

Slik lykkes du med å plante hvitløk

Tre tips:

1: Feddene må settes i jorda før frosten kommer, og gjerne et par uker før slik at de får litt tid til å etablere seg før det fryser. September til november er anbefalt. Store fedd gir store hvitløk, mens små gir mindre. Fedden skal stå fem-seks centimeter ned i jorda, med toppen opp. Små fedd trenger mindre dybde, det skal være omtrent to ganger høyden på feddet med jord over. Plant gjerne i rader med 15 cm avstand, og ca. 30 cm avstand mellom radene.

Psst … Rekker feddene å spire før det fryser, kan du knipe de av, hakke opp og bruke omtrent som gressløk. Det er visst supergodt, så jeg håper i grunnen at det skjer her før vinteren tar tak.

2: Hvitløk har et grunt rotsystem, det gjør at de trenger mye næring. Derfor er det viktig å forberede jorda godt. Grav ned planterester i jorda, som gir næring til mikrolivet. Eller bruk bokashi eller annen god kompostjord. Å dekke til jorda med et lag gressklipp eller oppklippet løv gir også næring, og beskytter samtidig for den verste kulda gjennom vinteren.

3: Hvitløken høstes typisk i slutten av juli eller begynnelsen av august, når de nederste bladene begynner å visne. Du kan bruke hvitløken fersk, og særlig om den har sprukket opp er det lurt – da sprukne hvitløk ikke egner seg så godt til tørking. De du skal tørke legger du et solrikt og tørt sted i ca. to uker. Deretter kan de fint lagres i opptil et halvt år.

Husk at du ikke trenger å kjøpe nye settehvitløk neste år, du tar bare vare på et par av de du høster og bruker dem.

Tips! De små feddene fra settehvitløken kan du spare og dyrke i potter inne, ikke for å kunne høste løk – men for å kunne høste hvitløkspirene. Klipp av når de 6-7 cm høye og bruk dem på samme måte som urter. De trenger ikke mye lys, så de kan dyrkes selv i den mørke vinteren.

Jorda over feddene har jeg dekket med tynt lag gressklipp, både for å beskytte i den kaldeste tida og for å gi næring. Feddene er satt mellom grønnkålplantene, som skal få lov å stå der over vinteren før jeg fjerner dem.

2 Replies to “Dyrke selv: Slik setter du hvitløk”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.