Lag selv: Bedkant av cortenstål og tre

En perfekt søndag for meg! Deilig og varmt til september å være, barn som leker høvelig selvstendig og et hageprosjekt foran meg. Jeg hadde såvidt begynt med å lage den nye kanten til bedet, men i dag var målet og få det ferdig. Og det gikk!

Den største jobben vare egentlig å grave, for jeg skulle samtidig utvide bedet noe – litt bredere og et par meter lengre.

LES OGSÅ: Slik lager du bed eller kjøkkenhage der du har gressplen

Handywoman! Med drill og skruer.

Slik lager du bedkant med cortenstål og tre:

Jeg er noen ganger litt naiv, og tror at prosjekter er enklere enn de er! Men denne gangen var det faktisk like lett som forventet 🙂 En kant som dette setter du sammen på et par timer.

Du trenger:

Impregnerte planker (Jeg kjøpte terassebord på Maxbo)

Skjøt og hjørner i cortenstål (Kjøpt på Hageglede.no)

Markduk (f.eks. denne fra Byggmax)

Sag, drill og stiftemaskin.

Og skruer, vinkeljern og skjøtejern.

Slik gjør du:

1: Først satte jeg en planke ved siden av bedet og tegnet en strek for hvor bredt jeg ønsket at bedet skulle være. Jeg saget av, la planken oppå en annen – og sagde av en tilsvarende bit. Da fikk jeg de to kortsidene.

2: Med et vinkeljern skrudde jeg sammen en lang planke med kortsiden, og dannet hjørnet av bedet. Ønsker du å ha skjøtene akkurat like langt fra hverandre, bør du måle oppe og tilpasse etter lengden på bedet – men jeg så at det gikk omtrent opp med plankene i den lengden de var.

3: Med skjøtejern satte jeg sammen plankene helt til andre enden av bedet og saget av det som ble overflødig. Og tilslutt den siste kortsiden med et vinkeljern.

4: Jeg gravde en grop langs innsiden av plankene og klippet strimler av markduk, ca. 20-25 cm brede. Disse stiftet jeg fast med stifemaskin fra midten av planken, hengende ned som et skjørt langs kanten. Den er der for å slippe å luke for mye gress i bedet.

5: Skjøtestykkene og hjørnen i cortenstål var egentlig laget for et høyere bed enn jeg ønsket meg. Men jeg valgte rett og slett å snu dem opp ned, for så å slå dem ned i jorda med en planke. På den måten fikk de også en funskjon i “låse” bedkanten på rett sted. Jeg laget noen tydelige hakk i jorda før jeg satte skjøtene på og hamret de ned i jorda med en planke.

Work in progress, her kan du se hvordan det ble satt sammen.
Plenen er jo ikke helt rett, ikke like rett som planken eialle fall, så noen steder var jeg nødt til å forhøye litt med jord.

2 Replies to “Lag selv: Bedkant av cortenstål og tre”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.