Dyrke selv: Så artisjokk/artiskokk fra frø

Jeg elsker artiskokker! Det er jo så godt, både hjertene alene, men også på 90-tallsmåten – der en dypper bladene i god gammeldags Thousand Island (eller noe mer raffinert, om du vil ;-)) og skraper av kjøttet med tennene. Å plante disse godsakene selv måtte jeg bare prøve!

Type: Green Globe Artiskokk

Spiretid: 10 dager

Spiretemperatur: 20-25 grader

Klare for høsting: 24-28 uker

Slik lykkes du med å plante artisjokk/artiskokk

Tre tips:

1: Artiskokkene trenger god tid! De må forkultiveres og det så tidlig som mulig. Har du vekstlys kan du begynne i februar. De liker å ha det godt og varmt for å spire raskt. Et triks er å sette dem på varmekablene på badet. Når de spirer flytter du dem til et sted med lys.

2: Plant artiskokkene ut når det ikke lenger er frost om natten. Gi dem litt plass. Det er anbefalt med en meter mellom plantene, men gi dem i det minste en halv. Jorda bør ha godt med næring, gjerne iblandet litt sand. Dekk til jorda rundt med litt gressklipp eller oppklippet løv, hvis du ikke sår noe annet i mellom, så slipper du så mye ugress – og du holder bedre på fuktigheten i jorda.

3Green Globe artiskokk er en staude! Det er ganske kult, så om de ikke ble helt som håpet første året, kan du trøste deg med at de kommer sterke tilbake neste sommer! Men de tåler ikke noe særlig med minusgrader. Grav dem opp og sett i en stor potte før frosten kommer, sett dem i en kald kjeller i dvale gjennom vinteren.

Tabbeekstra! Mine artisjokker ble angrepet av lus! Ganske ekkelt og ikke spesielt bra for planten. Hvis lusen får fotfeste, er det visst et tegn på at planten ikke har det helt så bra som den skal. Den er ikke sterk nok til å holde dem unna. Det finnes mange triks for å bekjempe lus, ett av dem er å spraye med brenneslevann, blandet med litt vann – men en litt sterk blanding. Et annet tips er å ta på seg en hanske og klemme dem flate. Tar du knekken på nok av dem, vil resten visstnok gå i krisemodus og etter noen dager vil de forlate planten.

Artisjokk i kjøkkenhagen. Artiskokk
Høsteklar? Dette bildet er tatt i starten av september. Frøene ble sådd i slutten av februar.

Psst … De skal høstes mens de øverste bladene fortsatt peker sammen, mens de nederste bladen står rett ut.

4 Replies to “Dyrke selv: Så artisjokk/artiskokk fra frø”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.