Hvorfor blir ikke tomatene røde?

I fjor høstet jeg røde, saftige, solmodne tomater helt fra tidlig i august. De vokste på friland, ikke noe drivhus her ennå. Så da hadde jeg jo ganske høye forventninger om å få til det samme i år! Jeg hadde til og med forkultivert ennå tidligere, så alt lå til rette for suksess.

Her kan du lese mine tips og erfaringer for å dyrke tomater.

Men … Selv nå, i september, kan jeg telle på fingrene hvor mange røde tomater jeg har plukket og spist! Hva skjedde?

Jeg måtte spørre eksperten, så i går da jeg var på kjøkkenhagekurset, spurte jeg lærer Mathias. Stikkordet er varme! Selvfølgelig, for er det noe vi hadde mye av i fjor, så var det jo det. Fra tidlig mai til sen september var det jo tropevarmt. I år derimot, har det vært en ganske gjennomsnittlig norsk sommer. Og det vi har nå, kan ikke kalles annet enn høst.

Det er varmen som gjør at tomatene blir røde, ble jeg forklart. Så er de ikke røde nå, er det med andre ord ikke særlig mye håp for at de skal bli det heller … med mindre vi plutselig skulle oppleve en indian summer!

Løsningen er likevel ganske enkel, du må ta tomatene inn i varmen. Ta dem med inn i stua! Har du plantene i potter, kan du flytte hele planten inn. Mine tomatplanter er to meter høye, ja, jeg vet, altfor høye, men det var så moro å la dem vokse, så hele planten skal jeg ikke ta inn! Men det holder heldigvis å plukke av tomatene og ta dem med inn på et fat.

6 Replies to “Hvorfor blir ikke tomatene røde?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.