Kjøkkenhagekurset på Bygdøy Kongsgård

Niende samling på kjøkkenhagekurset i kveld! Nest siste. Jeg kjenner jeg allerede gruer meg til at det skal være over, både kurset og “hagesesongen”. Vurderer sterkt å melde meg på igjen neste år!

Drivhuset på Bygdøy kongsgård, kjøkkenhagekurset
Å få gå på hagekurs her i garnteriet på Bygdøy Kongsgård er en drøm!

I dag var det Mathias Lehrmann som var lærer, han har vært innom et par ganger gjennom kursåret. Utrolig flink og kunnskapsrik, jobber blant annet på Norges miljø- og biovitenskapelig universitet. Og ja, klimaengasjementet hans smitter! Fokuset på landbrukets rolle i klimakrisen har vært forsvinnede lite i media, men her er det så mye vi kan gjøre som virkelig kan ha stor effekt. Vi må slutte å drive landbruk slik vi gjør i dag! Vi må lære opp bøndene våre til å drive regenerativt, altså at de gir tilbake til jorda – ikke bare tar! På den måten kan vi binde karbon og samtidig sørge for å ha god matjord. Jeg kan ikke nok om dette til å uttale meg så mye, men kjente jeg ble så engasjert! Kan vi ikke bare stoppe å gi tilskudd til bønder som ødelegger jorda (bokstavelig talt)? Det er kanskje ikke så enkelt, men det oppløftende i dette er jo at her kan vi faktisk klare å stanse klimakrisen – og det er ikke mye annet vi snakker om som kan ha så enorm effekt.

Nå er det ikke klimasamlinger jeg deltar på, men det er umulig å ikke bli opptatt av det, når så mye handler om jorda vi dyrker i.

Imponerende vinranker slynger seg i taket i drivhuset.

Disse vinrankene er enorme! De vokser langs bjelkene i taket, meter på meter. Jeg rappet med meg én stikling fra de grønne og en fra de blå, i tillegg til et par druer for frø! Så får vi se om jeg har hell med det. Se stiklingene her!

Agurkplantene i gartneriet er ti ganger så store som mine!
Besøk kafeen og spis lunsj mellom tomatplantene.

I sommer åpnet Bygdøy Kongsård kafé i drivhuset. Definitivt verdt et besøk, bare for omgivelsenes del. Jeg har ikke rukket å komme innom når den er åpen, men har sett menyen henge på veggen. Ser fantastisk godt ut, med veldig kortreist mat. Den holder åpent onsdag til søndag fra kl 12 til kl 16. Litt usikker på hvor langt ut i høsten de fortsetter, så sjekk på Facebook før du tar turen.

Fargesprakende chili!

På en av de første samlingene i kjøkkenhagekurset fikk vi ta med en liten plante av denne chilisorten hjem. Når jeg ser den i drivhuset nå, er jeg utrolig lei meg for at jeg ikke fikk den til! Se så fin med alle fargene! Sorten heter Lila Lucy og vokser seg til en lav busk med små fargesterke chilifrukter.

Det vokser 10-12 forskjellige tomater i gartneriet på Bygdøy Kongsgård.
Stemning i drivhuset, en sen kveld med levnde lys.

3 Replies to “Kjøkkenhagekurset på Bygdøy Kongsgård”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.