Dyrke stauder: Kyss meg over gjerdet // Gjerdesolhatt

Rudbeckia Lacinata er navnet på de høyreiste solhattene, de som henger så pent som en kyss over gjerdet … Det må jo være grunnen til at de kalles nettopp det, “Kyss meg over gjerdet”, eller bare gjerdesolhatt. Jeg har forelsket meg helt i denne stauden, som jeg stadig passerer når jeg er ute og går. Den vokser villig ved en port i nabolaget.

Goldquelle-varianten har gule fyldige blomster, som strekker den seg opp, og da aller helst langs et hvitmalte gjerde. Jeg har lett etter frø og jeg har lett etter små planter på hagesentrene, men uten hell. Jeg har funnet én riktignok, men den er litt mer lavtvoksende variant. Også har jeg en høytvoksende en, som dessverre kun har enkle kronblader. Jeg vet den skal være å oppdrive i blant, den har bare ikke funnet veien til meg ennå. Og gjett om det gjør at jeg har mer eller mindre lyst på den!

Rudbeckia Lacinata Goldquelle i mitt nabolag.

Skal jeg rusle inn i hagen der den vokser og banke på døren? Spørre så pent jeg bare kan, om de vil dele av en liten bit av planten med meg? Eller skal jeg ta med en spade og nappe opp en liten del, en tidlig morgen eller sen kveld? Neida, men på en eller annen måte må jeg bare få tak i disse!

Gjerdesolhatt herdighet:

Gjerdesolhatt finnes i mange varianter, og det finnes sorter som er herdige i hele landet. Goldquelle, som er den jeg drømmer om, er nok ikke herdig lengst i nord. Den er merket med H4.

Når blomstrer gjerdesolhatt?

De gule fine blomstene titter frem sent i juli eller i august, og holder seg gjerne til godt ut i september. Kan bli opptil to meter høy.

Som navnet tilsier vil gjerdesolhatt gjerne lene seg mot noe. Plasser den ved et gjerde eller noe annet du kan støtte den opp mot.

Jord og solforhold for gjerdesolhatt

Krever alminnelig god jord, ikke for vått, ikke for tørt. Og vil gjerne strekke seg mot solen.

Hvordan beskjære gjerdesolhatt?

Som de fleste stauder, bør du la den visne hen før du gjør noe. Aller helst lar jeg staudene stå til våren, før jeg klipper dem helt nede ved bakken. Da har de et beskyttende isolerende lag over seg, tenker jeg. Men med gjerdesolhatt kan det bli vel mye vissent å se på, så da kan det jo være greit å kutte den ned på høsten.

Hvordan formere gjerdesolhatt?

Gjerdesolhatt sprer seg ved rotskudd, og danner tuer som kan bli kraftige og ta litt over der de står. Helt greit det, tenker jeg.

Gjerdesolhatt fra frø

Kan fint frøsås, gjerne innendørs tidlig på våren. Som mange stauder vil den ikke blomstre før året etter, så det gjelder å smøre seg med tålmodighet.

La deg inspirere av disse fine Pinsene:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.